Egy tuti házi pizza recept, amit te is el tudsz otthon készíteni!

Van egy kedvenc házi pizza receptem, amit már számos barátunkkal megosztottam és a végén hálálkodva mesélték, hogy mekkora sikert aratott mindenkinél.

Sokszor képet is küldenek róla és csak a nyálunk is csorog.

Ennél a receptnél mindenkinek egy dolgot tanítottam meg. Nincs igazán recept. Miért? Mert a tészta állaga fogja eldönteni, hogy kell-e még bele kis liszt, vagy kell-e még keleszteni vagy akár hajtogatni.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt

5 dkg élesztő

1 kvk

1 ek cukor

2 ek olaj

víz

1-2 dl tej az élesztő felfuttatására.

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben egy kevéske cukorral felfuttatom. Az élesztő felfuttatásához kiegyensúlyozott meleg kell legyen a konyhában. Azt vettem észre, hogy nekem az élesztő szebben felfut, ha egy műanyag edényben futtatom és csak egy konyharuhával takarom le, mint amikor kerámia edényben álltam volna neki a műveletnek.

Majd a száraz összetevőket (cukor, liszt, só) egy nagy vájlingba teszem és alaposan összekeverem. Ha még finomabb tésztát akarok készíteni a pizzához, akkor a lisztet át is szitálom. 

Ha felfutott az élesztő, akkor ráöntöm a tejjel együtt a lisztre, hozzáadom az olajat és “csipkedős” technikával elkezdem összedolgozni. A csipkedős technika lényege, hogy nem gyúrom, hanem ujjal dolgozom el, mintha csipkedném lentről felfelé a tésztát. Első körben ez egy nyúlós, ragadós tésztaállag lesz és fokozatosan fog finomodni, ahogy hajtogatjuk és onnantól, hogy már tésztásabb állaga van, kicsit gyúrhatjuk is.

A vájlingba hagyjuk benne a tésztát kelni, legalább egy jó órát, vagy akár még többet is!

Keleszteni is melegben kelesztünk, úgy lesz igazán szellős a tészta.

Majd egy óra után átgyúrjuk óvatosan, de inkább azt mondanám hajtogatjuk, hogy a légbuborékokat ne nagyon nyomjuk szét. Ezután visszatesszük még kelni egy jó fél órára és már jöhet is a nyújtás.

Mivel én nagy tepsiben vagy kőlapon sütöm a pizzánkat, így nem szedem kisebb gombócokra, mert nagyban szeretjük sütni és ízesíteni.

Így én óvatosan kinyújtom, finoman a nagy sütőtepsi felületébe belefektetem sütőpapírra vagy lisztezett felületre.

Ezután kedvünkre ízesítem, keverem ki az alapot is, bár ha van épp otthon Olasz mártás, akkor csak felpattintok egy üveggel és jó alaposan végigkenem a pizza felületét és már pakolom is rá a kolbászt, jalapeno paprikakarikákat, szalámikorongokat, mozzarellát, megszórom sajttal, zöldfűszerrel apróra vágva és még lehet, hogy egy pár tojást is az egész tetejére rátörök.

Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütöm, amíg a tészta széle aranybarna lesz. 

Melegen tálalom.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.