Ha bármilyen alkalomra keresel jó édesség receptet, ami jól is néz ki és még viszonylag egyszerű is, na akkor a sütinyalóka pont jó lesz erre a célra.
Ráadásul a tészta belsejébe keverhetsz házi lekvárt is, például feketeribizlit.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek. liszt
fél tasak sütőpor
Mázhoz és díszítéshez:
Marcipán kinyújtva vagy olvasztott csokoládé
színes szórócukorkák
Összeállításhoz:
1-2 ek. Feketeribizli lekvár
Félbevágott hurkapálcika vagy fa grillpálcika lesz a nyele a sütinyalókának.
Elkészítése:
A piskóta alapanyagokat a megszokott módon összekeverjük és robotgéppel összedolgozzuk csomómentesre, majd sütőpapíros tepsiben készre, aranybarnára sütjük 180 C fokon, légkeverés mellett.
TIPP: Légiesebb piskóta lesz, ha a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét keményre felverjük, de a popcake esetében ez nem feltétlen szükséges, mert úgyis össze fogjuk gyúrni a tésztát majd.
Ha kihűlt a piskóta, tépkedjük apró morzsalékosra, keverjük hozzá a lekvárt és pépes állagúig gyúrjuk.
Készítsünk kisebb gombócokat a tésztából és szúrjuk fel hurkapálcikára. Én a praktikusság kedvéért egy hungarocell téglába szúrom bele a pálcikákat, mert így akkor nem nyomódik össze a sütigömb.
Ha elkészültek a gömbök a pálcikázásra, berakom a fagyasztóba kicsit az egész nyalókakompozíciót és míg kihűl, addig felolvasztom a csokoládét.
Az áthűlt sütigömböket belemártom a forró csokimasszába és alaposan megszórom színes cukorkákkal.
Így, hogy hideg a tészta, hamar megdermed a csokimáz is a nyalókákon.
Ha készen vagyok és netán csomagolni kell, akkor sütőpapírba tekerem be őket egyesével, mert így akár a családi találkozóra is kibírja az utat egy kisebb dobozban. De ha szép az idő, akkor a hungarocellbe szúrva szállítom nemes egyszerűséggel.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)