Így zöldíthetünk egyszerűen a háztartásunkon – 7 szakértői tipp

Miközben a magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek, tévék mintegy fele már energiatakarékosnak számít, e gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – többek közt ez derül ki egy új, országos kutatás adataiból.

Az alábbiakban a környezettudatos használatra mutatunk hasznos tippeket.

 A magyar háztartásokban a legjellemzőbb „zöld cselekedetnek” a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít: honfitársaink háromnegyede gyakorolja ezeket a fenntarthatóság irányába mutató szokásokat. A többség a bevásárlásokhoz saját szatyrot visz magával, tudatosan figyel arra, hogy ne pazarolja sem a vizet, sem az élelmiszert, valamint energiatakarékos háztartási eszközöket is használ – egyebek közt ez derül ki az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, reprezentatív kutatás, az LG EcoLogic eredményeiből.

A magyar háztartásokban található háztartási gépek mintegy fele – a tulajdonos állítása szerint – energiatakarékos modell. Egy háztartás ökológiai lábnyomát ugyanakkor nem csak az határozza meg, hogy mennyire energiahatékony eszközökkel rendelkezik, hanem az is, hogy fenntartható módon használják-e azokat a mindennapokban. E téren igencsak vegyes eredményeket mutat a kutatás, de az LG szakértőinek alábbi tippjei segíthetnek a háztartásunk zöldítésében.

1.Ha új készüléket vásárolunk, válasszunk minél energiatakarékosabb modellt

 Új készülék vásárlásakor a hazai fogyasztók számára a hűtőszekrények esetében a legfontosabb az energiatakarékosság, 10-ből 9-en figyelnek erre, 10-ből 8 válaszadónak pedig a mosógép beszerzésekor is fontos, hogy energiatakarékos verziót válasszon. A légkondicionálók, tévék és mosogatógépek esetében ugyanakkor csak a megkérdezettek harmada tartozott ebbe a táborba, míg a laptopok, monitorok, légtisztítók beszerzésekor gyakorlatilag egyáltalán nem szempont az energiatakarékosság. Fontos tehát, hogy ezeknél az eszközöknél is odafigyeljünk az energiafogyasztást jelző besorolásra és minél takarékosabb modellt válasszunk.

2.Előzzük meg az élelmiszerpazarlást

 A válaszadók csupán kevesebb mint harmada tárolja úgy az élelmiszereket, hogy szinte soha nem kell kidobnia romlott ételt. Ennél is rosszabb a helyzet a 18-29 éves korosztályban: közel felük havonta egy-két alkalommal szembesül azzal, hogy ki kell dobnia a már nem fogyasztható élelmiszert. Ez ellen tudatos vásárlással, menütervezéssel és azzal védekezhetünk, ha a hűtő tárolórekeszeit megfelelő módon használjuk, a húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket a megfelelő rekeszekbe tesszük, az ajtóban pedig inkább nehezen romló ételeket (italok, szószok) tároljuk. A hűtő hőmérsékletét állítsuk 4-5 fokra, de ha hosszabb időre elutazunk, akkor vegyük feljebb 6-7 fokra, vagy – ha van – használjuk a vakáció módot. Az is jó megoldás, ha elutazás előtt a romlandó élelmiszereket elfogyasztjuk vagy lefagyasztjuk – erre a praktikára esküszik egyébként a megkérdezettek kétharmada.

3.Mosogassunk okosan

 Az a leginkább víztakarékos módszer, ha mosogatáshoz mosogatógépet használunk, de hogy ez valóban igaz legyen, ne öblítsük, ne mossuk el az edényeket mielőtt beletennénk– a legtöbb esetben elegendő, ha az ételmaradékot egy használt papírszalvétával távolítjuk el, különösen ha korszerű, a gőz erejét is alkalmazó mosogatógépünk van. Mindez azért is lényeges, mert a kutatás eredményei alapján Magyarországon többé-kevésbé még mindig luxusnak számít a mosogatógép: csupán minden harmadik háztartásban található meg ez a készülék, viszont e háztartások harmadában azzal növelik jobbára feleslegesen a vízfogyasztást és ezzel a rezsiköltséget, hogy a gépbe helyezés előtt elöblítik az edényeket.

4.Nem kell túl meleg vízzel mosni

 A magyar háztartások körében a legkedveltebbnek a 40 fokos mosógépprogramok számítanak. Az ennél magasabb hőfokra főként a 30-39 éves, gyereket nevelő felnőttek esküsznek a leginkább, míg jobbára csak a legfiatalabbak, vagyis a 18-29 éves korosztály fogadja el azt, hogy akár 30 fokon is megfelelő eredményt nyújt a készülékük. Energiatakarékossági szempontból célszerű lehet a fiatalokat követni, vagyis átlagos szennyezettségű ruhák mosásakor alkalmanként válasszunk a 40 fokos program helyett 30 fokosat.

5.Ha nem nézzük a tévét, kapcsoljuk ki

 A televíziónkon is használjuk az energiatakarékos üzemmódot, és ne hagyjuk a készüléket bekapcsolva, ha már nem nézzük a tévét. Ez utóbbi fontosságát jól mutatja, hogy a megkérdezettek többségénél szokott úgy menni a tévé, hogy nem figyelnek rá, ráadásul minél fiatalabb a válaszadó, annál jellemzőbb a gyakori háttértévézés.

6.Ne hűtsük és fűtsük túl a lakásunkat

 A megkérdezettek között a fűtést csak 10-ből 4-en veszik vissza alacsonyabb fokozatra, ha elutaznak, a légkondicionálót pedig a válaszadók kevesebb mint fele használja úgy – hallgatva a szakértői tanácsokra -, hogy a külső hőmérséklethez igazítja a beállított hőfokot. Az egészségünknek és a pénztárcánknak is jót tesz ugyanakkor, ha nincs túl drasztikus eltérés a kinti és a benti hőmérséklet között, vagyis célszerű a lakás hőmérsékletét a kintihez igazítani. Ne akarjunk tehát 35 fokos hőségben 21 fokos szobában hűsölni, de kinti mínuszok esetében sem jó, ha 28 fokra tekerjük fel a termosztátot.

7.Ha elutazunk, áramtalanítsunk

 Ha hosszabb ideig elutazunk, áramtalanítsuk a készenléti, azaz standby üzemmódot használó eszközeinket, pl. a tévét, a hangszórókat vagy monitort. A jó hír az, hogy a magyar háztartások többségében követik ezt a rutint: utazás előtt a válaszadók kétharmada áramtalanítja az erre alkalmas elektronikai eszközöket.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?