You are currently viewing „Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” – Oprah Winfrey, a médiacsászárnő

„Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.” – Oprah Winfrey, a médiacsászárnő

  • Olvasási idő:olvasási idő: 10 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Oprah. Csak így emlegetjük a nőt, aki 32 évesen lett milliomos, mára pedig egész médiabirodalma van. Mindenki ismeri a talkshow-ját és a mindenütt jelenlévő Oprah-t, akit a 20. század leggazdagabb afroamerikaijaként tartanak számon.

Ha ő mond valamit, arra egészen biztosan odafigyelnek az emberek, mert az Oprah-effektus láthatatlanul is uralja az életünket.

Orpah Gail Winfrey 1954. január 29-én született. A születési anyakönyvi kivonatában az Orpah név áll, amit egy bibliai alak után kapott, de az emberek rendszeresen rosszul ejtették ki, és így ragadt rá „Oprah”.

A Mississippi állambeli Kosciuskóban született, egy hajadon tinédzser anyától. Édesanyja, Vernita Lee többnyire szobalány volt vagy segélyekből élt. Oprah apjának Vernon Winfrey-t tartják, – de egyes feltételezések szerint valójában Noah Robinson – egy szénbányászból és borbélyból lett városi tanácsos.

Oprah születése után édesanyja északra utazott, így a kislány első hat évét vidéki szegénységben töltötte anyai nagyanyjával, Hattie Mae Lee-vel, aki olykor bottal esett neki, ha nem fogadott neki szót.  A nagymamája annyira szegény volt, hogy Oprah gyakran hordott krumpliszsákból készült ruhákat, amiért más gyerekek kinevették. A nagymamája három éves kora előtt megtanította írni és olvasni, illetve elvitte a helyi templomba, ahol a „Prédikátor” becenevet kapta, mert képes volt hosszú részleteket idézni a Bibliából.

Egyszer megjegyezte:

azért döntött úgy, hogy nem lesz anya, mert neki sem volt jó anyja.

De nem is ezzel sokkolta igazán az embereket, hanem azzal, amikor őszintén mesélt arról, hogy unokatestvére, nagybátyja és a család egy barátja molesztálta, 9 éves korától kezdve. Ezt a szexuális zaklatással foglalkozó tévéműsorának 1986-os epizódjában jelentette be. Csúnyán hangzik, de ebben rejlik varázsa: a kíméletlen őszinteségében. Ő is ki mer tárulkozni és a magánéletéről, a titkairól mesélni, így ezt mások is megteszik neki.

Visszatérve az évekig tartó bántalmazásra, 13 évesen úgy döntött, hogy megszökik. Rá egy évre teherbe esett, de fia koraszülött volt, és nem sokkal a születése után meghalt. Ezenfelül a gyerekkora abból állt, hogy pénzt lopott az anyjától, drogozott, ezért az anyja Vernonhoz küldte Nashville-be, és ennél jobb nem is történhetett a fiatal lánnyal. Apja támogatásával Winfrey kitűnő tanuló lett és egyenesbe jött az élete.

17 évesen megnyerte a Miss Black Tennessee szépségversenyt és akkor keltette fel a helyi rádió, a WVOL figyelmét is, amely részmunkaidőben alkalmazta. Majd ösztöndíjat kapott a Tennessee State University-re, ahol kommunikációt tanult, azonban diplomáját csak 1987-ben szerezte meg, amikor már sikeres televíziós személyiség lett.

A helyi médiában dolgozó Winfrey volt a maga 19 évével a legfiatalabb és egyben az első fekete női híradós a nashville-i WLAC-TV-nél. Utána egyik helyről a másikra vándorolt, majd 1984-ben Chicagóba költözött, ahol az egyik csatorna reggeli beszélgetős műsorának a házigazdája lett.

Hirtelen roppant nézett lett a műsor és egy remek szerződésajánlat révén megszületett The Oprah Winfrey Show és egyúttal a Harpo Studios, a saját cége, ami mára a szórakoztatóipar egyik óriása lett.

1986-tól egészen 2011-ig sugározták a műsorát. Az emberek kíváncsiak voltak rá, nézték, meghatódtak, ahogy magát Oprah-t is meghatották a történetek. De emellett képes volt szellemes, vicces és együttérző lenni. Remek, mélyenszántó kérdéseket tett fel, de sosem volt túl tolakodó vagy információéhes.

Sokan a terápia jelzővel illetik a műsorát, ami eleinte bulváros volt, de az évek előre haladtával egyre komolyabb társadalmi, politikai és spirituális témákat feszegetett. Idővel már hírességekkel is készített interjúkat, például Michael Jacksonnal, Nelson Mandelával, illetve nem is olyan régen a Harry herceggel és Meghan Markle-el.

Beyonce-val

Oprah mindenütt jelen van, hiszen számos könyve – közöttük a memoárja – jelent meg, és saját magazinnal, rádiós műsorral, de tévécsatornával is büszkélkedhet. Még 1996-ban indította el a The Oprah Book Clubot, amihez szorosan kapcsolódik az úgynevezett az Oprah-effektus, amelynek lényege: ami megjelenik a műsorában, az világhírű lesz.  Ez azóta sincs másképp: akit, amit támogat, megemlít, annak onnantól kezdve borítékolható a hírnév.

Az elmúlt évtizedekben arra is lehetősége volt, hogy a filmiparban is megcsillogtassa előadói készségeit, így szerepelhetett Steven Spielberg 1985-ös Bíborszín című filmjében. Az 1998-as Rabszolgalelkekben pedig nemcsak szereplő volt, hanem a film producere is. De A komornyikban és a Selmában is viszontláthattuk őt.

A Bíborszínben

Az évek folyamán Emmy-díjakat, Golden Globe-díjakat söpört be, de a legjelentősebbek közzé tartozik a 2013-as az Elnöki Szabadság Érdemrend (az USA-ban kapható legmagasabb polgári kitüntetés), amit Barack Obama akasztotta a nyakába, illetve a 2018-as a Cecil B. DeMille Életműdíjra is rendkívül büszke lehet.

Bár a karrierje évről évre töretlenül felfelé ívelt, ezzel ellentétben a szerelmi élete meglehetősen hullámzó volt. Sokszor hallani egy bizonyos férfiról, aki házas volt, de négy évig volt kapcsolata Oprah-val. A szakításukkor 1981-ben búcsúlevelet küldött legjobb barátjának, Gayle Kingnek, amiben arra kérte, hogy halála után locsolja a virágait. Később bevallotta, hogy kissé eltúlozta a dolgot.

Szerencsére mostanra révbe ért a magánélete: 1986 óta Stedman Grahammel van együtt, akivel 1992-ben eljegyezték egymást, de azóta sem házasodtak össze.

Saját meglátása szerint az érzelmi zűrzavara vezetett a súlyproblémáihoz, mivel nagy szüksége volt arra, hogy szeressék és kedveljék, ugyanis önbizalom- és önszeretethiányban szenvedett.

Most már viszont az élete maga a megtestesült amerikai álom. Jelenleg a 20 hektáros birtokán – az általa elnevezett Ígéret Földjén –  él, ahonnan kilátás nyílik az óceánra és a hegyekre a kaliforniai Montecitóban. Ám a világ leggazdagabb színes bőrű asszonyának jótékonykodásra is van kerete, például évekkel ezelőtt alapított Dél-Afrikában egy iskolát hátrányos helyzetű lányok számára, amit azóta is támogat.

Oprah Winfrey-ről sok minden elmondható: színes, szórakoztató egyéniség, aki kedvességével és megnyerő természetével könnyen az ujja köré csavarja az embereket. Ám műsoraiból, könyveiből, vagy egyáltalán amikor csak megszólal, az is kitűnik, hogy végtelenül bölcs, amit minden bizonnyal a saját, rögös, de happy endre hajazó életének köszönhet.

Ugyanakkor a médiacsászárnőben rejlik némi spirituális jellem is, amellyel nagyon finoman és óvatosan tereli az embereket és figyelmüket azokra a területekre, amiket fontosnak ítél társadalmi szinten. Ráadásul van egy igencsak szimpatikus üzenete, amit folyamatosan igyekszik célba juttatni: bármit elérhetsz. Nem létezik számodra lehetetlen. Amire ő képes volt, ami neki összejött, az számodra ugyanúgy elérhető.

Ezt az életszemléletet néhány híressé vált mondata is tükrözi:

„Bármitől is félsz, annak nincs hatalma feletted. Csak a félelemnek van hatalma.”

„Mindenki azt kapja meg az életben, amit elég bátor kérni.”

„A kudarc az, amivel Isten a tudtunkra adja: „Ne haragudj, de most rossz irányba mész!”

„Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.”

„A pillanatnak élni annyit jelent, mint elengedni a múltat és nem várni a jövőt. Tehát tudatosan élsz, annak tudatában, hogy minden pillanat ajándék.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?