You are currently viewing „Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!” – Walt Disney a mesegyáros

„Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!” – Walt Disney a mesegyáros

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Walt Disney nevét minden felnőtt és gyermek ismeri. Meséivel sikeresen elvarázsolta a világot, reményt adott, örömöt csempészett a szívünkbe és mosolyt csalt az arcunkra.

Emlékezzünk meg néhány érdekességgel a világ leghíresebb rajfilmrendezőjéről!

Walter Elias Disney épp a Mikulás előtti napon, 1902. december 5-én született az Illinois állambeli Chicago városában. Gyerekkora koránt sem volt olyan varázslatos, mint a meséi. Egy nem túl ingergazdag farmon élt a szüleivel, három bátyjával és húgával Missouriban. Ráadásul édesapja nagy híve volt fizikai bántalmazásnak és a szigorú nevelésnek. Bár a kicsi Walt bántalmazása 9 éves koráig tartott, mikor megelégelte a dolgot és úgy beleharapott apja karjába, hogy a férfi le sem bírta rázni magáról. Apja akkor bántalmazta utoljára.

Disney mindig tele volt ötletekkel. Egyszer New Yorkból hazafelé tartva, épp a vonaton jutott eszébe, hogy rajzfilmhősnek egy rágcsálót válasszon. Az egér először a Mortimer Mouse kapta, de később felesége javaslatára Mickey Mouse-ra (Miki egérre) változtatta. Utána pedig jött a többi jól ismert arc: Minnie, Plútó, Goofy és Donald kacsa.

Miután szerződést kötött a United Artisttal és pénzhez jutott, sorra valósította meg elképzeléseit. Igazi maximalista volt, sosem érte be a tökéletesnél kevesebbel. Sokszor egymaga rajzolt, operatőrködött, rendezett és nem egyszer a díszletet is ő rakta össze. Később, mikor alkalmazottjai voltak, szeretett mindenbe beleszólni, irányítani az alkalmazottakat, a munkafolyamatokat és gyakran mindent újraforgatott, ha valami nem tetszett neki.

Nem mellesleg megtiltotta, hogy beosztottjai bajuszt növesszenek, mivel arra a védjegyeként tekintett. Mindennek ellenére is akadt olyan filmje, amit nem szeretett. Ilyen volt az Alíz Csodaországban és a Pán Péter. A Bambi és a Dumbo volt a kedvence.

Talán ő túlzottan is kritikus volt önmagával szemben, de az emberek imádták a munkásságát. Életében ő kapta a legtöbb Oscar-díjat.

Végül a Hófehérke, a Bambi és a Pinokkió milliós bevételeket produkáltak, de addigra már totálisan el volt adósodva és 1940-re 8 millióval tartozott a bankoknak. Fél életében anyagi gondokkal küszködött, mégis sikerült létrehoznia egy birodalmat.

1945-ben kezdte építeni Disneylandet, aminek ötlete a dániai Tivoli-parkban született. Mikor sikeres lett, új otthont vásárolt szüleinek, ám a törött fűtési rendszer miatt anyja szénmonoxid-mérgezés következtében elhunyt. Egyesek szerint ez lehet az oka, miért hiányzik a mesékből az anyakarakter, legyen az Pinokkió vagy a Dzsungel könyve.

A nagy karrierépítés és álommegvalósítás közben jutott ideje a magánéletre is. 1925-ben vette feleségül Lillian Boundst. Egy lányuk született, Diane Marie Disney, majd örökbe fogadtak egy lányt, aki a Sharon Mae Disney nevet kapta.

Nagy kár, hogy az egészségére már nem fordított annyi figyelmet, mint birodalma építésére. 1966 novemberében tüdőrákot diagnosztizálták nála, mivel az első világháború után erős dohányos lett. Keringés összeomlásban halt meg tíz nappal a 65. születésnapját követően, a kaliforniai Burbankban.

A halála viszont pletykák sorozatát indította el. Létezik egy legenda, mely szerint a testét lefagyasztották és fel akarják támasztani. Egy másik teória szerint Disneyland területén temették el. A valóság az, hogy a halála után két nappal elhamvasztották, és a Los Angeles-i Forest Lawn nevű temetőben helyezték örök nyugalomra. Ám nem ez jéghegy csúcsa!

Állítólag a halálos ágyán egy papírra a „Kurt Russell” nevet írta. Még maga Kurt Russell is értetlenül állt a dolog előtt, mivel gyermekszínész volt Disney halálakor, és csak nemrégiben szerződött a Disney stúdióhoz.

Talán sosem kerül megfejtésre ez a rejtély, ám ez a néhány idézet Walt Disneytől

még hozhat némi fényt az életedbe:

„Korán ki kell tűznünk a céljainkat, majd minden energiánkat és tehetségünket bevetni, hogy elérjük őket. Kellő erőbedobással sikerülhet – vagy találunk valamit, ami még boldogabbá tesz. De bármi is lesz a vége, tudni fogjuk, hogy igazán éltünk.”

„Nem tekintgetünk sokáig a múltba. Megyünk tovább, előre, új kapukat tárunk ki, új dolgokat teszünk, mert kíváncsiak vagyunk, és a kíváncsiság vezet új utakra minket.”

„Minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomukba eredni.”

„Gondolkodj, higgy, álmodj, és merj!”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?