You are currently viewing 4 féle kapcsolattípus és azok jövője – Ti melyikbe tartoztok?

4 féle kapcsolattípus és azok jövője – Ti melyikbe tartoztok?

Szereted annyira a másikat, hogy ez az érzés erősebb, mint a saját igazad? Képesek vagytok meghallani a másik hívószavait?

Kíváncsi vagy, hogy ti melyik csoportba tartoztok és milyen jövő várhat rátok?

Az online térben jelenleg számos társkereső oldal kínálkozik, főként online élt kapcsolódások és chatelések bűvkörében lebegve, de fel-felbukkannak a hagyományőrző párkapcsolatban élők is. Készült egy tudományos vizsgálat, ami a párokat viselkedésük alapján 4 csoportba kategorizálta.

400 párt hallgattak meg és 9 hónapon keresztül nyomon követték a kapcsolatuk kimenetelét. A fő kérdés az volt, hogy mennyire elkötelezettek a házasság iránt és milyen erős érzelmi szálak fűzik őket egymáshoz.

Íme a 4 pártípus és a kapcsolat jellegzetességei

1. A konflikusos, de szenvedélyes pár

Ez a pár a tipikus komplikált és konfliktusos eset. Brian Ogolsky úgy tartja, hogy ezen párok élete teljes feszültségben telik, ami olykor széttépi a kapcsolatot, olykor a szenvedély mégis összetartja őket. Igazi bonyolult kapcsolat.

Az ilyen párok állandóan összezavarodott érzéseket táplálnak egymás iránt. A szeretem – nem szeretem jellező rájuk. A kérdés itt az, hogy mennyire éretten tekintenek a kapcsolatra és milyen erős önismerettel rendelkeznek.

2. A partnerére összpontosító párok

Az ebbe a kategóriába tartozó párok a legkiegyensúlyozottabbak. Ők azok, akik értékelik a közös sétákat, a biciklizéseket és hétvégi közösen programozásokat, közös főzéseket.

A partnerközpontú párok rendkívül érettek, stabilak, ha a társukról és önmagukhoz való viszonyulásról van szó. Számukra fontos az én-idő, de már megtanultak mi-ben is gondolkodni. Sokkal inkább az egymást felemelő, mintsem a másikat elnyomó magatartást tanúsítanak. Jellemző rájuk a közös fejlődés és ha elromlik a bicikli, akkor inkább azt megjavítják elv érvényesül. Még a legnagyobb szélvihart is bölcsen kezelik, így hosszútávon nem akadályozza a kapcsolatukat egy esetleges negatív helyzet sem.

3. Társas – pillangó típusú párok

Az ilyen besorolásúak sok baráttal rendelkeznek és talán megismerkedésük is ezáltal történt. Előszeretettel töltik a szabadidejüket a baráti társasággal karöltve és a hétvégi programokat is előre, közösen fixálják.

Ogolsky szerint az ilyen típusúak ezen kapcsolódási pontok révén közelebb érzik magukat egymáshoz, mivel mindketten extrovertáltak, így ezen tulajdonságuk révén könnyebben el is tudják mélyíteni az kapcsolatukat.

4. A drámás pár

Ahogy a nevéből is kicseng, egy igazi drámázást kedvelő párról van szó, amit állandó harcok és súrlódások kísérnek. Az ilyen tipikus szappanopera típusú kapcsolatok kimenetele kudarc. Számos hullámvölgy jellemzi, az igazi tiszta elkötelezettség egymás iránt is ritka. Az apró dolgokban is folyamatosan a hibát keresik, az egész kapcsolatot a negatív hangulat lengi körül és hajlamosak a felek egy idő után feladni. Hiányzik a kellő érettség ahhoz, hogy a konflikushelyzeteket tudnák kezelni.

Ogolsky arról számol be, hogy a tudomány bár feltérképezte a szív ügyeket, a kapcsolati mélypontok minden esetben az élet részét képezik.

Álláspontom szerint nincs tökéletes képlet a boldog örökkévalóságra.

Szükség van egy határozott igenre tett esküre, ami egy életen át elkísér.

Mindenki okkal kerül az életünkbe.

Azért voltak vagy vannak veled, hogy útmutatást nyújtsanak. Olykor ez a személy eltűnik vagy a kapcsolódás megszűnik, de csak azért, mert a te szükségleteid teljesültek, vágyaid kielégültek. Néhányan csak egy bizonyos időszakra lépnek az életünkbe, ami a te növekedésedet és a tanulásodat szolgálja.

Az életre szóló kapcsolatok egy életre szóló leckére tanítanak, amiket át kell ölelned, magadévá kell tenned, hogy abba az egybe vagy a többibe átörökíthesd a tanultakat.

Dr. Németh Eszter
Jogász, igazságügyi mediátor
www.mediatorfured.hu

(Képek forrása: canva.com)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?