You are currently viewing Már a sminkünket is ellenőrizni akarják?

Már a sminkünket is ellenőrizni akarják?

A nők még mindig nincsenek biztonságban, még mindig nem élhetnek előítéletek, fizikai és lelki erőszak nélkül. Napjainkban is megdöbbentően sokakat érint hazánkban és világszerte a nők elleni erőszak.

Az Európai Unió területén a 15 éves kor feletti nők harmada vált fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává élete során[1], a mindennapos lelki bántalmazás áldozatainak száma pedig megbecsülhetetlen méreteket ölt.

A nők védelméért és jóllétéért elkötelezetten harcoló nemzetközi szépségmárka, az AVON és a NO MORE alapítvány legújabb kutatása is alátámasztja, hogy még nagyon sok dolgunk van a női egyenjogúságért folytatott küzdelem terén, hiszen

sokan még az olyan hétköznapi dolgokban sem dönthetnek önállóan, minthogy mit vegyenek fel, vagy hogyan sminkeljék ki magukat.

Az AVON és a NO MORE alapítvány, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából készített nemzetközi kutatása, a nők ellen elkövetett lelki erőszak sminkeléssel kapcsolatos aspektusait tárja fel és rávilágít, hogy átlagos hétköznapi helyzetekben is milyen súlyos megkülönböztetések és manipulációk fenyegetik a nőket.

A közel 7200 nő bevonásával végzett, az Egyesült Királyság, Olaszország, Fülöp-szigetek, Törökország, Lengyelország, Románia és Dél-Afrika területén zajló kutatás adatai megmutatják, hogy a nők milyen mértékben szenvednek el férfi partnerük által a megjelenésükkel kapcsolatos manipuláción keresztül gyakorolt kényszerítő irányítást, lelki erőszakot.

A kutatásban résztvevő nők ötöde (20%) állítja, hogy partnere befolyásolta már, hogy sminkeljen-e, és ugyanennyi nővel fordult elő, hogy partnere ellenőrizte, hogy sminkelt-e vagy sem egy adott helyzetben, amely adat a 25-34 évesek körében még magasabb, 30%-ra tehető.

Sminkelési szokásaik mellett, sokan érzik úgy, hogy partnerük egyéb területeken is kontrollálja megjelenésüket, a megkérdezettek 26%-a mondta, hogy partnere befolyásolja öltözködését, 21%-uk esetében pedig frizurájuk viselését.

Az adat, amely szerint a megkérdezett nők 39%-a szemtanúja volt már annak, ahogy barátnőjének megjelenését ellenőrzi vagy befolyásolja partnere, két dologra enged következtetni. Az egyik, hogy ezen férfiak nem tudják, hogy a személyiség kifejezésének ezen korlátozása és ellenőrzése lelki sérüléseket okozhat partnerüknek, vagy rosszabb esetben, nem érdeklik őket a következmények, természetesnek veszik cselekedetüket.

Sajnos a szemtanúk több, mint negyede nem állt ki az áldozatok mellett a bántalmazás alkalmával, mert úgy gondolta, nincs joga beleszólni.

Ez is bizonyítja, hogy még mindig rengeteg a teendő azért, hogy mindenkihez eljusson az üzenet, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és fel kell szólalnunk az áldozatok támogatásáért.

A támogatás jegyében és a nemi alapú erőszakkal kapcsolatos csendet megtörve az AVON a NO MORE alapítvánnyal közösen, egy különleges „Reverse Makeup Tutorial” videóval kívánja felhívni a figyelmet a lelki bántalmazás ezen formájára.

A videó célja, hogy rávilágítson a kontrolláló és bántalmazó viselkedésre, amely a megjelenés és a smink manipulálásán, ellenőrzésén és kritizálásán keresztül rombolja a nők önbecsülését. Ez a viselkedés gyakran része vagy előfutára lehet a fizikai erőszaknak, ezért kulcsfontosságú, hogy ne hunyjunk szemet felette és segítséget nyújtsunk a bántalmazottak számára. A videóban elhangzottak a családon belüli erőszak túlélőinek valós tapasztalatain alapulnak, és segítenek, hogy az áldozatok, barátok és családtagok hova fordulhatnak segítségért.

„A nők és lányok elleni erőszak még mindig a legelterjedtebb emberi jogsértés a világon. A nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja és az ezt követő 16 akciónap remek lehetőség arra, hogy felemeljük szavunkat az erőszak ellen. Mindenkinek joga és szabadsága kell, hogy legyen ahhoz, hogy eldöntse, hogyan szeretné kifejezni önmagát és alakítani megjelenését, illetve akarja-e, hogy a partnere is részt vegyen ezekben a döntésekben.

A sminknek szórakoztatónak és erőt adónak kell lennie, az önkifejezés és az önbizalom egyik formájának, mégis megdöbbentő, hogy a kutatásban résztvevő minden hatodik nő használta már arra, hogy elrejtse arcáról a partnere által okozott sérüléseket” – mesélte Angea Cretu az AVON vezérigazgatója.

„A nemi alapú erőszak kezelése figyelemfelhívó és innovatív megközelítéseket igényel. A „Reverse Makeup Tutorial” videó feltárja azt a gyötrelmes valóságot, amellyel sok nőnek nap mint nap szembe kell néznie. A smink, amelyet gyakran a szépség és a megerősítés eszközének tekintenek, könnyen a manipuláció és a lealacsonyítás eszközévé válhat.

Ez a videó, amely a családon belüli erőszak túlélőinek hiteles tapasztalatain alapul, nemcsak a tudatosságra hívja fel a figyelmet, hanem támogatja az érintetteket a felismerésben és a segítségkérésben egyaránt. Rendkívül fontos, hogy társadalmunk szembesüljön ezekkel a kérdésekkel, és kiálljon a bántalmazás minden formája ellen” – tette hozzá Pamela Zaballa, a NO MORE vezérigazgatója.

Miközben a kutatási eredmények egyértelműen bemutatják, hogyan lehet a sminket a dominancia és az irányítás egyik formájaként használni, azt is feltárják, hogy a sminknek milyen pozitív és erőt adó aspektusai vannak, ha a nők saját elképzeléseik és vágyaik szerint használják.

A nők majdnem fele (46%) mondta, hogy a smink az egyik legfontosabb dolog, amitől magabiztosnak érzi magát, és minden negyedik nő (24%) szerint a rúzs erőt ad, amelyek alapján nem meglepő, hogy a megkérdezettek 17%-a minden nap sminkel.

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy termékeinken keresztül hozzájárulhatunk a nők magabiztosságának támogatásához, amelyet kommunikációs kampányaink és társadalmi tevékenységeink során is igyekszünk erősíteni. A nők elleni erőszak megszűntetésért folytatott harcunk szerves része mindennapjainknak, munkavállalóink és világszerte 5 millió főt számláló Tanácsadói közösségünk életének.

Bízunk abban, hogy kutatásaink, adományaink és kampányaink révén minél többekhez el tudjuk juttatni az üzenetet, hogy az erőszak semmilyen formája nem elfogadható és van segítség a bántalmazottak számára” – tette hozzá az AVON vezérigazgatója.

Az AVON és a NO MORE alapítvány „Reverse Makeup Tutorial” videóját az AVON Magyarország YouTube csatornáján, a következő linkre kattintva tekintheti meg: https://www.youtube.com/watch?v=vrSrfTXgH5c

Az AVON nemi alapú erőszak megszüntetése iránti elkötelezettségéről szóló további információkért, valamint a NO MORE címtárhoz való hozzáférésért látogasson el a www.avonworldwide.com/supporting-women/violence-against-women-and-girls weboldalra.

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból! A Krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni.

A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.


[1] https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20201119STO92007/europai-parlament-fel-kell-szamolni-a-nok-elleni-eroszakot
Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?