Halloween tök minták – olcsón, gyorsan, tökfaragás nélkül!

Elérkezett idén is az ünnep, mely a gyerekek egyik kedvence nálunk. Mégpedig azért, mert ilyenkor összeülünk és mindenféle ötletet kipróbálunk válogatás nélkül, ami csak az eszünkbe jut a díszítéshez.

Arra már évekkel ezelőtt rájöttem, hogy a tökfaragás maga jó móka – de évente egyszer, egy darab tököt kifaragni (számomra) untig elég.  De akkor ugye egyetlen mintát lehet csak elkészíteni, áldozatos munkával – mi legyen a többi ötlettel, amit a gyerekek kitalálnak? Igen hamar megtaláltuk a választ: azokat faragás nélküli díszítéssel tesszük rá a tökökre.

Ráadásul, így nem is vagyunk beszűkítve olyan, földhözragadt elképzelések által, hogy a Halloween tök csak és kizárólag a hagyományosan erre használt, kerek tökből készülhet el: számunkra kiválóan megfelelnek a kisebb dísztököcskék, vagy a sütőtök is, sőt! Hogy miért? Mutatom: 

Az alább látható sorozatot körülbelül egy óra alatt alkottuk meg.

A hozzávalók az alábbiak voltak:

  • Tökök: többféle kis dísztök és pár sütőtök (~200 Ft kilója és később természetesen megesszük őket). Mini hagyományos tököt most nem kaptunk, így ennek helyettesítésére nálunk képbe jött néhány narancs és mandarin is, melyek a célnak tökéletesen megfeleltek. 
  • Öntapadós fehér papír (vignetta: egy ív kemény)
  • Fekete vékony és vastag alkoholos filc (volt otthon)
  • Színes filcek, ceruza az előrajzoláshoz (szintén volt otthon)
  • Olló.

A folyamat a következő: elképzelni, ceruzával megrajzolni a mintát az öntapadós papírra, körvonalat rajzolni (ha kell), kiszínezni a filcekkel és kivágni. Ezután mehetnek is a tökre és tádáám: kész is vagyunk.

Ugyanez képekben a következőképpen néz ki, a ,”késztermékek” kíséretében: 

 

Előtte-utána képek is készültek, íme:

A mandarinból (pici tök helyett):

Kicsi, zöld, kerek dísztök-szörnyecske: nekünk kicsit nagy lett rá a matrica, erre érdemes figyelni. Így nem illeszkedett olyan jól a széleken:

Ők a kedvencek: olcsó, sima sütőtökből, rém egyszerű mintával készültek. A szem kerek vonalainak megrajzolásához poharakat használtunk sablonként:

A minta ugyanaz, sajnos az általunk kiválasztott tök felülete nem volt valami szép és egyenletes. Erre legközelebb jobban figyelünk, mert rontja az összhatást:

Ha ,,nyeles” tököt látsz a boltban, ott ne hagyd! Ebből készül a legjobb boszi. A kalapot természetesen öntapadóból készítettük, úgy, hogy csak az alsó harmadát ragasztottuk fel (a többi részen rajta is hagytuk a matrica hátulját, hogy jobb legyen a tartása és ne koszolódjon):

A másik nagyon könnyű minta a denevér, melyeknek csak a középső oldaláról vettük le egy darabon az öntapadó hátulját, hogy tudjanak ,,repülni”. A fekete filcet kicsit visszatörölve nagyon érdekes textúrát kaptunk:

Egy csokorban a kis csapat. Nektek melyik tetszik a legjobban?

Vidám, sikeres, fantáziadús alkotást nektek! Higgyétek el, ezt a módszert valóban érdemes kipróbálni! 

GYH

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük