Halloween tök minták – olcsón, gyorsan, tökfaragás nélkül!

Elérkezett idén is az ünnep, mely a gyerekek egyik kedvence nálunk. Mégpedig azért, mert ilyenkor összeülünk és mindenféle ötletet kipróbálunk válogatás nélkül, ami csak az eszünkbe jut a díszítéshez.

Arra már évekkel ezelőtt rájöttem, hogy a tökfaragás maga jó móka – de évente egyszer, egy darab tököt kifaragni (számomra) untig elég.  De akkor ugye egyetlen mintát lehet csak elkészíteni, áldozatos munkával – mi legyen a többi ötlettel, amit a gyerekek kitalálnak? Igen hamar megtaláltuk a választ: azokat faragás nélküli díszítéssel tesszük rá a tökökre.

Ráadásul, így nem is vagyunk beszűkítve olyan, földhözragadt elképzelések által, hogy a Halloween tök csak és kizárólag a hagyományosan erre használt, kerek tökből készülhet el: számunkra kiválóan megfelelnek a kisebb dísztököcskék, vagy a sütőtök is, sőt! Hogy miért? Mutatom: 

Az alább látható sorozatot körülbelül egy óra alatt alkottuk meg.

A hozzávalók az alábbiak voltak:

  • Tökök: többféle kis dísztök és pár sütőtök (140 Ft kilója és később természetesen megesszük őket). Mini hagyományos tököt most nem kaptunk, így ennek helyettesítésére nálunk képbe jött néhány narancs és mandarin is, melyek a célnak tökéletesen megfeleltek. 
  • Öntapadós fehér papír (vignetta: egy ív kemény 40 Ft volt)
  • Fekete vékony és vastag alkoholos filc (volt otthon)
  • Színes filcek, ceruza az előrajzoláshoz (szintén volt otthon)
  • Olló.

A folyamat a következő: elképzelni, ceruzával megrajzolni a mintát az öntapadós papírra, körvonalat rajzolni (ha kell), kiszínezni a filcekkel és kivágni. Ezután mehetnek is a tökre és tádáám: kész is vagyunk.

Ugyanez képekben a következőképpen néz ki, a ,,késztermékek” kíséretében: 

 

Előtte-utána képek is készültek, íme:

A mandarinból (pici tök helyett):

 

Kicsi, zöld, kerek dísztök-szörnyecske: nekünk kicsit nagy lett rá a matrica, erre érdemes figyelni. Így nem illeszkedett olyan jól a széleken:

 

Ők a kedvencek: olcsó, sima sütőtökből, rém egyszerű mintával készültek. A szem kerek vonalainak megrajzolásához poharakat használtunk sablonként:

A minta ugyanaz, sajnos az általunk kiválasztott tök felülete nem volt valami szép és egyenletes. Erre legközelebb jobban figyelünk, mert rontja az összhatást:

 

Ha ,,nyeles” tököt látsz a boltban, ott ne hagyd! Ebből készül a legjobb boszi. A kalapot természetesen öntapadóból készítettük, úgy, hogy csak az alsó harmadát ragasztottuk fel (a többi részen rajta is hagytuk a matrica hátulját, hogy jobb legyen a tartása és ne koszolódjon):

 

A másik nagyon könnyű minta a denevér, melyeknek csak a középső oldaláról vettük le egy darabon az öntapadó hátulját, hogy tudjanak ,,repülni”. A fekete filcet kicsit visszatörölve nagyon érdekes textúrát kaptunk:

 

Egy csokorban a kis csapat. Nektek melyik tetszik a legjobban?

Vidám, sikeres, fantáziadús alkotást nektek! Higgyétek el, ezt a módszert valóban érdemes kipróbálni! 

GYH

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük