You are currently viewing Termessz saját fűszernövényeket és zöldségeket!

Termessz saját fűszernövényeket és zöldségeket!

Mihez kezdjek a spanyolországi uborkával: mossam meg vízzel, mosószerrel, fertőtlenítsem vagy főzzem meg azonnal? E dilemmára a megélhetési gazdálkodás lehet a válasz – a saját zöldség-, gyümölcs-és fűszernövény termesztése, amit megosztunk a családdal és a szomszédokkal.

Íme a Bonami.hu szakértőinek nagyszerű tippjei:

Hogyan kezdj hozzá, ha még sosem kertészkedtél?

Ha saját kerted van, több munkád lesz, de több lehetőséged is. Rengeteg olyan növény van, ami a kis törődést is túléli.

 • Tisztíts meg egy gyepfelületet, és ültess ágyásokat közvetlenül a földbe, vagy szerezz be magasított ágyásokat, és töltsd fel őket aljzattal.
  • Hozz létre egy kis ágyást egy hálós kerítés mentén, és vess borsót vagy babot.
  • A tavalyi hulladékból tök vagy cukkini került a komposzthalomra? Hagyd őket ott, ennyi kell nekik. Ha nyáron elfelejted öntözni őket, kisebbek lesznek, de nem sérülnek meg.

Nincs üvegházad, de szeretnél paradicsomot? Próbáld ki a cseresznyeparadicsom és a chilipaprika ültetését közvetlenül az ablak előtti ágyásba. A cseresznye paradicsomot nem is kell öntözni.

Bonami-tipp: A kis vadparadicsomot a legkevésbé nehéz termeszteni és messzea legfinomabb.

Az elmúlt évek enyhe telének köszönhetően egyes zöldségek, mint például a kelbimbó, a karalábé és a póréhagyma a figyelmünk nélkül is túlélik januárig (vagy amíg be nem takarítjuk őket). Nem bízol magadban? Az első évben kerüld a kényes növényeket. Ezek közé tartozik a paprika, ami bizonyos hőmérsékletet, páratartalmat és szellőzést igényel, penészesedik és permetezni kell. Hasonlóan érzékenyek a fürtös paradicsomok is.

Mini kert a városban vagy az erkélyen

Mit tegyünk, ha csak egy erkélyünk, egy ládánk az ablakpárkányon vagy egy kikövezett udvarunk van kukákkal? A balkonon történő termesztéshez elsősorban megfelelő, kellően nagy és lehetőleg önöntöző virágládára van szükség. A szupermarketekben kapható fűszer-növények (bazsalikom, koriander, metélőhagyma, kakukkfű, rozmaring, rukkola, menta és citromfű) és bármilyen bogyósgyümölcsű bokor (kanadai áfonya, málna, ribizli) csodálatosan fejlődik bennük.  A kakukkfű és a rozmaring a következő évben is áttelel, a menta pedig felépülhet, de több öntözést és levéltetűirtást igényel.

Tippjeink:

 • Ha van dobozod, tegyél bele néhány magot az édesgyökérből, aminek gyönyörű ehető virágai vannak.
  • A szamóca jól érzi magát konténerben, a termelői piacon vásárolhatsz palántákat.
  Csak rendszeresen töltsd fel a vízkészletet az öntözőszondán lévő vízjelzésnek megfelelően.
  • Az erkélyen is lehet paradicsomot termeszteni; az igazán lusta termesztők számára egy nyitott zsák a többi aljnövényzettel együtt is megteszi – a paradicsom közvetlenül benne nőhet.
  • Általában kapható gombatermesztő készlet. Ez tulajdonképpen egy csomag szubsztrát micéliummal, ami a lakás egy sötét sarkában, a folyosón vagy a szekrényben terem, ahol egyáltalán nincs fény. A gomba betakarítása után az aljzatot trágyaként lehet használni a cserepekbe, vagy a paradicsom- vagy paprikapalántákat közvetlenül a nyitott csomagba lehet ültetni.

Hol találok közösségi termesztőhelyet?

Gondoskodj egy közösségi komposztáló telepítéséről a lakóhelyeden vagy a társasházban…

A következő lakógyűlésen próbáld meg megvitatni egy közösségi kert lehetőségét, esetleg az udvaron zsákokban vagy magasított ágyásokban. Ez olyan mértékű terményellátást biztosít, amire egy erkély nem lenne képes. Megismerheted szomszédaid, megoszthatod a költségeket, közösen fejleszthettek egy kis területet, és az önöntözés bevezetésével nem kell aggódnod a termények miatt akkor, amikor nyáron 14 napra nyaralni mész. Talán egy gyümölcsfa is elfér valahol. A fagy után itt az idő, hogy elkezdjük a termesztést.

Hogyan lehet virágoztatni a növényeket?

1. A virágföldben nevelt növények teraszra történő ültetéséhez legalább 40 × 40 cm kaspó megfelelő. Ha szigetelést használunk (nem nedvszívó extrudált polisztirol lapok, körülbelül két centiméter vastagságban, a kaspó kerületén, az aljzat és a cserép fala között), a növény átvészelheti a telet.

2. A tetőkertek számára készült könnyű aljzatot (duzzasztott agyag hozzáadásával) általában az ültetőcserepekhez használják, főként a könnyebb súlya miatt. Hacsak nem olyan fát ültetsz, aminek minden oldalról nagy konténerre van szüksége (legalább egy méter magas, széles és hosszú), a növények számára elegendő a körülbelül negyven centiméteres aljzatmélység.

3. Mélyebb tartályok esetében az alsó réteget célszerű vízelvezető anyaggal vagy polisztirolnal feltölteni. Az aljzatrétegek alá célszerű perforált tetőfedő fóliát helyezni, ami a vízelvezetés mellett egyfajta víztározóként is funkcionál a száraz időkben. Ne felejtsd el a rétegeket szűrőanyaggal, például geotextíliával (200 g/m2) elválasztani.

4. Nagyon fontos, hogy a felesleges víz elfolyjon – a cserép alján elegendő számú lyuknak kell lennie, amiken keresztül a víz lefolyik. Gondolj arra is, hogy a víz hová folyik majd le a cserépből. Különösen egy teraszon a gyakori lefolyás csúnya nyomokat hagyhat. Beépítéskor a víz a fafelület alatt a vízszigetelésig vezethető.

További tippek Ferdinand Leffler kertépítésztől:

 • Az ehető növények nem csak a kert hasznos részébe tartoznak. Ültess mindenhová – fák és cserjék mellé– vad- és kerti epret, kakukkfüvet és más fűszernövényeket zöld szőnyegként. Amit nem eszel meg, az illatával és apró, színes virágaival fog gyönyörködtetni.
  • A balkonládáknak mindig strapabírónak kell lenniük, és vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük.
  • Ha választanom kell egy kisebb, erősebb cserép vagy inkább egy sima cserép között, mindig az erőset választom. A terasz így inkább kertnek tűnik.

 

További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért és inspirációért

látogass el a Bonami.hu oldalára!

(képek: Bonami.hu)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?