You are currently viewing Melyik koronavírus elleni védőoltást kaphatják pajzsmirigy betegek?

Melyik koronavírus elleni védőoltást kaphatják pajzsmirigy betegek?

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő páciensek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban sok kérdés felmerült az elmúlt időszakban.

Vajon kaphat-e oltást az, aki pajzsmirigy alulműködésben vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladásban (pl. Hashimoto kór) szenved? Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus segítségével ebben a cikkben a mai napon hazánkban engedélyezett oltásokat nézzük meg.

 Milyen általános ellenjavallatai vannak az oltásoknak?

Alapvetően ellenjavallatnak számít az oltás bármely alkotóeleme által kiváltott súlyos allergiás reakció. Akinek allergiás reakció jelentkezett az első oltás után, a másodikat nem kaphatja meg. Szintén általános ellenjavallat bármilyen okból fennálló, akut, lázas megbetegedés, ennek a gyógyulását meg kell várni, az oltás csak ezután adható be. Bár általános ellenjavallatként szerepel a hazai protokollokban, a terhesség már kicsit bonyolultabb kérdés. A Pfeizer oltással kapcsolatban a nemzetközi szakirodalom megengedőbb, a várandós nők saját döntésük alapján megkaphatják, de fontos tudniuk róla, hogy jelenleg még nincs elegendő adat ahhoz, hogy kijelenthessük: az oltás terhesség alatt is biztonságos.

Kaphatnak-e és milyen oltást a pajzsmirigy betegségben szenvedők?

Az oltóanyagok többsége biztonsággal adható pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseknek, legyen szó pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), autoimmun pajzsmirigy gyulladásról vagy pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis). Fontos azonban, – és nem csak az oltás miatt – hogy az alapbetegség rendszeres kontroll alatt álljon és a pajzsmirigyfunkciók be legyenek állítva a megfelelő gyógyszerekkel.

Az egyetlen kivétel ez alól a Szputnyik V vakcina, amelynek a hivatalos tájékoztatója szerint ellenjavallatot képez bármilyen eredetű pajzsmirigy betegség és “jelentős eltérések a pajzsmirigy funkciós értékekben”. Bár legyünk őszinték, a pajzsmirigyfunkciós értékekben megjelenő jelentős különbségeket pajzsmirigy betegség nélkül nehéz produkálni, illetve ha mégis sikerül, akkor szegény páciensnek olyan komoly egyéb betegségei vannak, hogy a védőoltás lesz a legkisebb gondja, de vegyük úgy, hogy a gyártó csak nagyon alapos volt az ellenjavallatok felsorolásánál… A lényeget tekintve azonban biztos, hogy ez az oltás a jelenleg érvényes szabályozás alapján ellenjavallt bármilyen eredetű pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseknek. A Szputnyik V az alapvető, fent felsoroltakon kívül más egyéb ellenjavallattal is bír:

 • korábban előforduló súlyos allergiás reakció;
 • akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be;
 • nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be;
 • terhesség és szoptatás – ezen időszakok alatt történő alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát nem vizsgálták;
 • krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén;
 • nem megfelelően kezelt cukorbetegség;
 • súlyos vérképzőszervi betegségek;
 • epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek;
 • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés;
 • szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás;
 • autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);
 • rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

Nézzük meg összefoglalva, melyik koronavírus elleni védőoltásról mit tudunk

Pajzsmirigy alulműködésről érthetően egy helyen,
hogy Te is tudd, mi miért történik veled. >>>

Dr. Kelemen Csaba
szülész-nőgyógyász, endokrinológus
https://www.drkelemencsaba.hu/

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A megfelelő pajzsmirigy működéshez D-vitaminra is nagy szükség van!

HPV: nem csak lányok és nem csak méhnyakrák

Vajon tényleg káros az ibuprofen alkalmazása koronavírus fertőzés esetén?

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?