A tökéletes mindennapi kenyerünk

Ezt a receptet bármikor elővehetjük a tarsolyból, nem szükséges hozzá se öregtészta, se kovász, elég, ha van otthon friss élesztő, és ugyan 2-2,5 óra múlva, de szinte semmi munkával az asztalon illatozhat a friss, házi kenyér.

Hozzávalók:

 Elkészítési idő: 2,5 óra
Végeredmény:  1 db 70 dkg-os kenyér
50 dkg finomliszt BL55
3 dl langyos víz
2.5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
2 evőkanál burgonyapehely
13 g só
1 g aszkorbinsav
1 dkg cukor

Elkészítés:

Az elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom a gépet dolgozni jó 10-15 percig.

A táltól könnyen elváló, nem túl puha, de jól formézható tésztát kapunk.

Ezek után szépen bucira kerekítem a tésztát, meglisztezem a kelesztőtál alját, bele a tészta, kevés liszt a tetejére is, és konyharuhával letakarva langyos helyen pihen 40-60 percet (míg duplájára nő).

Ekkor alaposan lisztezett felületre borítom, és tetszés szerint hosszúkásra (formakenyér vagy vekni) vagy bucira formázom, és a sütőpapírral bélelt céledényben hagyom ismét 40 percig pihenni.

A formázásról, sütésről bővebben ide kattintva olvashatsz és nézhetsz meg videókat >>>

(A fotó és a recept Molnár-Keresztényi Brigi Degeszpocak tulajdona.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük