Azt mondja a hagyomány, hogy Buddha minden reggel még napfelkelte előtt kel, meditált, majd elindult egy tányérral a faluban adományt gyűjteni. Körútja végére meg is töltötte a tányérját mindenféle válogatott finomsággal.
Aztán később a Buddha-tál már a szerzetesek vegetáriánus eledele volt (alamizsnatál) mely 8-10 féle zöldségből, tojásból, gabonából és/vagy tenger gyümölcseiből készült.
Néhány éve, a superfood robbanással indult világhódító útjára, hogy színeivel, alacsony kalóriatartalmával, egészségre gyakorolt jótékony hatásával örvendeztessen meg valamennyiünket.
A legjobban az tetszik benne, hogy végtelen számú változatának csak a képzelet szab határt, csupán néhány alapvetést érdemes hozzá észben tartani.
De hogyan készítsük el a mi Buddha-tálunkat?
Főbb elemcsoportjai, melyekkel zsonglőrködhetünk:
Gabona: bulgur, couscous, rizsfélék, quinoa, rizstészta
Protein: bab, lencse, tojás, csicseriborsó, tofu
Zöldségek: répa, uborka, kaliforniai paprika, hagymafélék, saláták, retkek, karalábé, édesburgonya, brokkoli, spárga, kukorica, cukkini, cékla, zeller/angol zeller, spenót, karfiol
Magvak: tökmag, szezámmag, pisztácia, napraforgómag, kesudió, makadámdió, mogyorófélék, chia mag
Öntet: görög joghurt variációk, ízesített olajak, vinaigrette, szójaszósz, hummusz, avokádókrém, pestók
Mindezekből rendezz el ízlésesen annyit, amennyit szeretnénk.
Szerezz be egy- egy guszta kerek tálkát, vagy egy csinos csatos üveget, készítsd el saját verziódat!
Egy valamit azonban ne felejts el:
amikor ránézel a bőségtáladra, jusson eszedbe, hogy amíg Buddha tálja alamizsnatál volt,
a tiéd a bőséget jelképezi!
Azt, hogy nem kell nélkülöznünk, van mit ennünk. Adj hálát ezért!
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles!)