Vannak napok, amikor egyszerűen nincs kedvünk főzni, pedig még a munkánk is ez. Mégis. Ilyenkor jön a jó öreg fagyasztóláda felkutatása, ami mindig rejt valami finomat és gyorsat egyszerre.
Nálunk a krumplinudli az, ami még gyerekkorunkból lett nagy kedvenc. Emlékszem, amikor nagypapámmal és nagymamámmal sodortuk, gyúrtuk a kis nudlikat, volt csupasznudli és prézlisnudli is ilyenkor. Most egy nyár végi, őszi nudlit hoztam, frissen szedett spenóttal, olvadozó sajttal, fűszerkeverékkel megszórva.
A csupasznudli hozzávalói:
1 kg burgonya
pár evőkanál liszt
1-2 ek. olaj
2 tojás
só
víz a főzéshez
Az ízesítéshez:
3-4 marék reszelt sajt
1 marék friss spenótlevél apróra vágva
vaj vagy zsiradék a felpirításhoz
csipet fokhagyma
Elkészítése:
A burgonyát hámozzuk meg és főzzük meg sós vízben. Ha puhára főtt, öntsük le róla a főzővizet, de ezt tehetjük egy külön tálba is, mert majd ebből teszünk hozzá, ha túl kemény lesz a liszttől esetleg a tészta. Törjük fel a krumplit egy kevés olajjal.
Hagyjuk hűlni.
Törjük fel a két tojást és készítsük elő a lisztet. Egy nagy keverőtálba tegyük át a feltört és kihűlt krumplit, tegyük bele a tojást (fehérjét és sárgáját is), majd lassan dagasztás közben a lisztet. Jól formázhatónak kell lennie a tésztának, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, így a lisztet is eszerint adagoljuk bele. Ha netán túl keményre sikerül, akkor a burgonya főzővizéből tegyünk hozzá egy keveset óvatosan.
Egy nagy lábasba forraljunk fel vizet. A tésztából formázzunk kis nudliformákat vagy kisebb gombócokat és a forrásban lévő vízbe dobáljuk bele és főzzük puhára őket.
A kifőtt csupasznudlikat tegyük át egy serpenyőbe és itt akár vajon, akár olajon fel is piríthatjuk. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát és még pirítsuk egy keveset. Tálalás előtt szeleteljük hozzá a spenótleveleket, mintha petrezselymet aprítanánk. Szórjuk meg reszelt sajttal és már kész is!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)