Zöldségnyársak szezonális zöldségekkel

Akár gondos konyhakertészek vagyunk, akár szeretünk piacra járni, egyre több idényzöldség kapható már, amiből jó zöldségnyársak készíthetők még sütőben sütéshez is.

Hozzávalók egy alap nyárshoz:

1 közepes friss cukkini

1 fej lilahagyma

2-3 nagyobb paradicsom (ami grillezéshez is jó, nem túl leves)

2-3 nagyobb paprika

5-6 nagyobb fej csiperkegomba (fehér és barna csiperke is lehet)

1 friss sárgarépa

1 fej cékla

Elkészítése:

A zöldségeket hámozzuk, pucoljuk meg és nagyobb szeletekre aprítsuk fel. Akár fa/bambusz nyársakkal, akár fémmel dolgozunk, minél szebb szeleteket vágunk, annál jobban fel tudjuk szurkálni a nyársra. Érdemes fél centinél vastagabbra nem vágni semmit, hogy egyenletesen süljön.

Cukkiniből érdemes a fiatal, friss cukkiniket választani a nyárshoz, mert itt még nincsenek a magok megkeményedve, megérve a maghéj, és így a belét is bátran elfogyaszthatjuk. A nagyobb cukkiniknál már előfordulhat hogy a magvak keményebbek és ki kell kaparni. De az sem feltétlen gond, mert ha kifejtegetjük a magokat a bélből, akkor a beléből cukkinimártást is tudunk készíteni a nyársakhoz balzsamecetesen, sajttal összefőzve és zöldfűszerekkel ízesítve. 

A sütés előtt csak sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, a friss, apróra vágott fűszernövényeket csak tálaláskor tegyük hozzá.

Ízlés szerint süssük zöldségektől függően, pirulásig.

Mártásnak ízlés szerint készíthetünk többfélét: tzatzikit, kovászos uborkából egy savanyúbb mártást, kész szószokból is válogathatunk akár kedvünk szerint.

A legjobban a sült zöldségekhez a BBQ szósz illik nálunk, előszeretettel választjuk mi is ezt hozzá!

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük