Akár gondos konyhakertészek vagyunk, akár szeretünk piacra járni, egyre több idényzöldség kapható már, amiből jó zöldségnyársak készíthetők még sütőben sütéshez is.
Hozzávalók egy alap nyárshoz:
1 közepes friss cukkini
1 fej lilahagyma
2-3 nagyobb paradicsom (ami grillezéshez is jó, nem túl leves)
2-3 nagyobb paprika
5-6 nagyobb fej csiperkegomba (fehér és barna csiperke is lehet)
1 friss sárgarépa
1 fej cékla
Elkészítése:
A zöldségeket hámozzuk, pucoljuk meg és nagyobb szeletekre aprítsuk fel. Akár fa/bambusz nyársakkal, akár fémmel dolgozunk, minél szebb szeleteket vágunk, annál jobban fel tudjuk szurkálni a nyársra. Érdemes fél centinél vastagabbra nem vágni semmit, hogy egyenletesen süljön.
Cukkiniből érdemes a fiatal, friss cukkiniket választani a nyárshoz, mert itt még nincsenek a magok megkeményedve, megérve a maghéj, és így a belét is bátran elfogyaszthatjuk. A nagyobb cukkiniknál már előfordulhat hogy a magvak keményebbek és ki kell kaparni. De az sem feltétlen gond, mert ha kifejtegetjük a magokat a bélből, akkor a beléből cukkinimártást is tudunk készíteni a nyársakhoz balzsamecetesen, sajttal összefőzve és zöldfűszerekkel ízesítve.
A sütés előtt csak sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, a friss, apróra vágott fűszernövényeket csak tálaláskor tegyük hozzá.
Ízlés szerint süssük zöldségektől függően, pirulásig.
Mártásnak ízlés szerint készíthetünk többfélét: tzatzikit, kovászos uborkából egy savanyúbb mártást, kész szószokból is válogathatunk akár kedvünk szerint.
A legjobban a sült zöldségekhez a BBQ szósz illik nálunk, előszeretettel választjuk mi is ezt hozzá!
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)