You are currently viewing Zöldségnyársak szezonális zöldségekkel

Zöldségnyársak szezonális zöldségekkel

Akár gondos konyhakertészek vagyunk, akár szeretünk piacra járni, egyre több idényzöldség kapható már, amiből jó zöldségnyársak készíthetők még sütőben sütéshez is.

Hozzávalók egy alap nyárshoz:

1 közepes friss cukkini

1 fej lilahagyma

2-3 nagyobb paradicsom (ami grillezéshez is jó, nem túl leves)

2-3 nagyobb paprika

5-6 nagyobb fej csiperkegomba (fehér és barna csiperke is lehet)

1 friss sárgarépa

1 fej cékla

Elkészítése:

A zöldségeket hámozzuk, pucoljuk meg és nagyobb szeletekre aprítsuk fel. Akár fa/bambusz nyársakkal, akár fémmel dolgozunk, minél szebb szeleteket vágunk, annál jobban fel tudjuk szurkálni a nyársra. Érdemes fél centinél vastagabbra nem vágni semmit, hogy egyenletesen süljön.

Cukkiniből érdemes a fiatal, friss cukkiniket választani a nyárshoz, mert itt még nincsenek a magok megkeményedve, megérve a maghéj, és így a belét is bátran elfogyaszthatjuk. A nagyobb cukkiniknál már előfordulhat hogy a magvak keményebbek és ki kell kaparni. De az sem feltétlen gond, mert ha kifejtegetjük a magokat a bélből, akkor a beléből cukkinimártást is tudunk készíteni a nyársakhoz balzsamecetesen, sajttal összefőzve és zöldfűszerekkel ízesítve. 

A sütés előtt csak sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, a friss, apróra vágott fűszernövényeket csak tálaláskor tegyük hozzá.

Ízlés szerint süssük zöldségektől függően, pirulásig.

Mártásnak ízlés szerint készíthetünk többfélét: tzatzikit, kovászos uborkából egy savanyúbb mártást, kész szószokból is válogathatunk akár kedvünk szerint.

A legjobban a sült zöldségekhez a BBQ szósz illik nálunk, előszeretettel választjuk mi is ezt hozzá!

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?