You are currently viewing Amerikai Dzsigoló, a dalai láma jó barátja – Richard Gere, aki emberségből is példakép

Amerikai Dzsigoló, a dalai láma jó barátja – Richard Gere, aki emberségből is példakép

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Micsoda nő, Oltári nő, Hölgyválasz. Csakhogy néhány klasszikus filmet említsünk, ami megdobogtatta a szívünket és örökzöldekké váltak.

A férfi pedig, aki elhozta a romantikát az otthonunkba, nem más, mint, Richard Gere, a nagybetűs férfi, akiről fénykorában minden nő álmodott. Az Amerikai Dzsigoló óta szinte bármely nő szívesen eltöltött volna vele egy görbe estét.

A hangzatos, női középső névvel megáldott Richard Tiffany Gere 1949. augusztus 31-én született Philadelphiában, de Syracuse-ban nőtt fell Doris Ann háziasszony és Homer George Gere biztosítási ügynök második gyermekeként. 1967-ben elvégezte az Észak-Syracuse Középiskolát, ahol kitűnő volt gimnasztikából és a trombitálásban is jeleskedett. A Massachusetts Amherst Egyetemre járt gimnasztika ösztöndíjjal, filozófia szakon tanult tovább, de végül nem fejezte be az iskolát.

Gere először színpadi színész volt. Filmekben csak az 1970-es évek közepén kezdett szerepelni. 1975-ben kapta meg élete első filmes szerepét a Jelentés a felügyelőnek című alkotásban, majd jött a Nappalok és éjszakák, és innentől kezdve egyre többször tűnt fel a tévé képernyőjén a sármos fickó, akitől hirtelen minden nőnek légzési nehézsége támad.

Igazság szerint az 1980-as Amerikai dzsigolónak köszönheti a világhírnevet, ugyanis a szexi főszerep által pillanatok alatt berobbant a köztudatba. A két évvel később megjelent Garni-zóna már egy Golden Globe-díj-jelölést is hozott neki, amely a legjobb férfi főszereplőnek járt. Ami kimondottan megdobta a pályáját és ragyogó filmcsillaggá tette őt, azaz 1990-es Micsoda nő! Bár megint csak Golden-Globe díj jelölést hozott neki, de tagadhatatlanul Hollywood egyik legfelkapottabb színésze lett, akit folyamatosan szerepeltettek is. Nem véletlen, hogy

Gere-t két alkalommal is „A legszexisebb férfinak”
választották a People magazin olvasói.

Akciófilmekben és romantikus vígjátékokban egyaránt tökéletesen megállta a helyét a szexszimbólum, legyen szó olyan filmekről, mint A Sakál vagy az Oltári nő. 2002-ben három olyan meghatározó filmben is szerepelt, mint amilyen a Megszólít az éjszakaA hűtlen és az Oscar-díjas Chicago filmmusical, amiért elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-díjat is. A leköszönő filmje a 2017-es Három Krisztus volt, azóta már csak az ismétlésekben láthatjuk.

Egy ilyen férfinak bizony nem kellett szenvednie a magánytól. Első komolyabb kapcsolatként Penelope Milford színésznőt tartják számon. De sokat pletykálnak arról, hogy más nagynevű színészekkel is volt viszonya. Igaz, arról is suttogtak, amióta csak feltűnt a filmvásznon, hogy meleg. Az egyik szomszédja, Michael Caine burkolt megjegyzése egy rádióinterjúban igencsak beindította a fantáziát, amikor arra a kérdésre, hogy Gere meleg-e, azt válaszolta:

„Azt nem tudom, de az tuti, hogy ha létszámhiány lenne a melegeknél, Richard kisegítené őket…”

De első felesége, a modell Cindy Crawford erről valószínűleg másképp vélekedik, aki 1991-ben ment hozzá a sztárhoz, bár 1995-ben el is váltak. A második feleség, kicsit váratott magára Carey Lowell modell és színésznő képében, akit Gere 2002-ben vett feleségül. Ellenben két évvel korábban megszületett első fiuk, Homer James Jigme Gere, aki egyrészt Gere apja után kapta nevét, másrészt a Jigme egy tibeti név.

Az egyik legkedvesebb filmszínészünk ugyanis  a tibetiek élharcosa.

Gere érdeklődése a buddhizmus iránt 20 éves korában kezdődött.

Elsőként a zen-buddhizmust gyakorolta, majd öt -hat évig tanulmányozta a zen zenét. 1978-ban Nepálba utazott, ahol számos tibeti szerzetessel és lámával találkozott, Indiában pedig a 14. Dalai Lámával, – akivel jó barátság alakult ki közöttük, és gyakorló tibeti buddhista lett.

Gere rendszeresen látogat Tibetbe, ahol az emberi jogok szószólója. Mindemellett a Tibet House US társalapítója, és a Nemzetközi Tibet Kampány igazgatótanácsának elnöke. Mivel támogatja a Tibeti Függetlenségi Mozgalmat, véglegesen kitiltották Kínából.

Egy ideig az Oscar-díj-gálákról is ki volt tiltva,
miután egyszer a díjátadót arra használta,
hogy Kína emberjogi politikáját kritizálja.

Továbbá aktívan támogatja a Survival International nevű szervezetet, amely a törzsi népek jogainak és földjeinek védelméért felelős az egész világon. Emellett Gere kampányol az ökológiai és az AIDS -tudatosságért. Jelenleg a Healing the Divide igazgatótanácsában dolgozik, amely szervezet támogatja a békét, az igazságosságot és a megértést előmozdító globális kezdeményezéseket.

De visszatérve a magánéletére,2013-ban 11 év házasság után elvált a második feleségétől. Ám a jelek szerint, a harmadik felesége az igazi, a 33 évvel fiatalabb Alejandra Silva spanyol aktivista, akinek 2018-ban húzott gyűrűt az ujjára. 2019-ben meg is született első közös fiuk, Alexander, akit még a dalai láma is megáldott. A színészlegenda 2020-ban harmadszorra is apa lett, 70 évesen. Csupán annyit tudni, hogy fia született, a gyermek nevét titok övezi.

Lehet, hogy ma már nem hasonlít egy szexistenre, sokkal inkább egy édes kis nagypapára, de színészként és emberként egyaránt rengeteget tett le az élet asztalára.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?