You are currently viewing Egy gyönyörű regény, amely a fél világot meghódította már – Valérie Perrin: Másodvirágzás

Egy gyönyörű regény, amely a fél világot meghódította már – Valérie Perrin: Másodvirágzás

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Vannak történetek, amik nem hagynak békében nyugodni. De segítenek élni.

Violette egy francia kisváros temetőgondnoka. Férje tizenkilenc éve eltűnt az életéből, de a nő nem kerestette, hiszen már rég nem volt mit mondaniuk egymásnak. A férfi minden nap felpattant a motorjára, és mogorván, idegen nők illatát árasztva jött haza – ha egyáltalán hazajött.

Violette békében és nyugalomban él a temetőben: ápolja a veteményesét, feljegyzést készít minden temetésről, a gyászbeszédekről, gondozza a sírokat és a temetőkertet éppúgy, mint a hozzá betérő gyászolók lelkét. Mindenkihez van egy megértő szava, a temető három sírásójához barátság fűzi.

Egy nap beállít hozzá egy nyomozó, aki anyja végakaratát teljesítve az asszony urnáját jött elhelyezni egy számára ismeretlen férfi nyughelye mellé. Különös kapcsolat alakul ki közöttük, és lassan megismerjük nemcsak a nyomozó édesanyjának különös szerelmét, de Violette, a férje és a kislányuk történetét is.

Az újabb és újabb találkozások, történetek, a sírfeliratok mögött megbúvó életek és egy izgalmas nyomozás kaleidoszkópszerűen kapcsolódik össze Violette sorsával, aki nem halogathatja tovább, hogy választ találjon a kérdésre:

túl lehet-e lépni a legmélyebb fájdalmon, amit el tudunk képzelni, és újra lehet-e kezdeni az életet?

Az utóbbi évek legnagyobb példányszámban elkelt francia regényét 26 nyelvre fordították le, Franciaországban több mint egymillió példányt adtak el belőle, Olaszországban a 2020-as, karanténban töltött év legnépszerűbb könyve volt, és számos irodalmi díjat nyert.

Vélemények a könyvről

„Annyira csodaszép és tele van érzelmekkel. Nem lehet nem szeretni. Szerintem az idei nyár szenzációja!” (Olvasói vélemény – Nincs időm olvasni kihívás! / VAN IDŐM OLVASNI CSOPORT!)

„Eddig az év könyve nálam és jó néhány Könyvbarátomnál.” (Olvasói vélemény – Bookline Könyvklub)

„Minden elolvasott történet adhat valamit. Mosolyt, jobb kedvet, szép perceket, gondolatokat, életet, utazást, internetmentességet, könnyeket. Bármit. Most a könnyeimmel küzdök, hogy van még életem.” (Olvasói vélemény – Bookline Könyvklub)

A szerzőről

Valérie Perrin 1967-ben született, A vasárnap koldusai (Les oubliés du dimanche, 2015) az első regénye – amellyel berobbant a francia irodalmi életbe. 13 irodalmi díjat nyert el vele, köztük a legjobb első regénynek járó Chambéry-díjat, a Chronos-díjat és a francia könyvesek díját. Irodalmi munkássága előtt fotósként dolgozott, majd 2006-ban találkozott a világhírű filmrendezővel, Claude Lelouchsal, akivel azóta egy párt alkot, és nemcsak filmforgatásokon dolgozik fotósként, de egy ideje besegít a forgatókönyvírásba is.

Második könyvét, a Másodvirágzás (Changer l’eau des fleurs, 2018) című regényét 26 nyelvre fordították le, és csak Franciaországban több mint egymillió példányban kelt el.

Harmadik regénye Trois címmel 2021-ben jelent meg.

A Másodvirágzás című regény nálunk az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg

és innen rendelhető meg >>>

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?