You are currently viewing Így mentsd meg a használt zsírkrétadarabokat, és egy esős délutánt, a gyerekkel

Így mentsd meg a használt zsírkrétadarabokat, és egy esős délutánt, a gyerekkel

Találós kérdés: szinte minden háztartásban fellelhető, ahol gyerek is van; rajzolni lehet vele, borzasztó könnyen kicsi darabokra törik, cserébe viszont jó zsíros. Gyakori előfordulási helye a gyermek íróasztalfiókjának, esetleg táskájának a legmélye. Mi az?

Bizony, a zsírkréta! Mutatunk néhány trükköt, melyek segítségével új életet lehelhettek a méltatlan sorsú, kallódó törmelékekbe.

Pedig mennyit rágta a legutóbb beújított készletért is a fülemet a papírboltban: hogy csak ezt az egyet vegyem meg, hát nem látom, hogy milyen cuki a dobozán a kis tündérke a varázspálcájával? Különben is 12 darabos zsírkréta készletünk még soha, de soha nem volt. Mire én: de azért használni is fogod, ugye? Mert nem a fióknak szeretném megvenni! Mire ő: hát persze, te vagy a legszuperebb anyuka!!

Naná, hogy megvettem, hazavittük, a kislányom pedig, na nem „mindmegette” (szerencsére), hanem rendeltetés szerűen használatba is vette, egy pár napra legalábbis. Aztán ahogy a kis kezei között darabokra kezdtek törni a kréták, a varázs is elillant. Akkor néztem utána annak, hogyan lehetne valamilyen módon újra hasznosítani ezeket a hipergyors tempóban a feledés homályába merült maradványokat. Lehetőleg úgy, hogy közben a gyermekedet is lefoglalod. Két „legyet” egy csapásra!

Zsírkréta újratöltve

Gyűjtsétek össze az erre-arra kallódó zsírkréta darabkákat. Lelkesebbek akár színek szerint is szétválogathatják, bár szerintem sokkal mókásabb és különlegesebb lesz a végeredmény, ha minél több félét olvasztotok egybe. Forralj vizet egy lábosban és egy üres, tiszta fém dobozkát – egy konzervdoboz tökéletes – állíts bele. Ebbe potyogtassátok bele a zsírkréta darabkákat, tetszés szerint. Ahogyan a forró víz felmelegíti a dobozt, a benne levő maradványok megolvadnak. Ezeket aztán bármilyen szilikon formába szétöntheted, innen könnyű lesz kiforgatni, ha megszilárdul. S hát ki ne szeretne mondjuk egy dínó formájú zsírkréta készletet kipróbálni?

A nagy hajszárítós trükk

Újabb egyszerű, de annál nagyszerűbb ötlet, hogyan vedd le a gyerekedet a lábáról. Ha sajnálsz egy teljes készletet feláldozni, akkor kevesebb is megteszi, ez esetben viszont nem baj, ha minél nagyobbak, épebbek még a zsírkréták. Keressetek egy nagyobb papírt, aminek a tetejére ragasztópisztollyal rögzítsétek a kiszemelt darabokat. Már jöhet is a hajszárító: kezdhetitek is melegíteni a krétákat. A hő hatására idővel „megindulnak” a papíron lefelé, csodaszép árnyalatokkal adva.

Zsírkrétát a gyertyába

Szuper elfoglaltság a gyertyaöntés, amit gyerekekkel is kipróbálhattok. A megmaradt zsírkrétadarabokat ez esetben is hasznosíthatjátok, ha az olvasztott viaszhoz keveritek. Ha a darabkát csak nagyon óvatosan keveritek bele, akkor tarka, batikolt hatású gyertya lesz az eredmény.

Ottlik Judit

(kezdőkép: unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?