You are currently viewing „Ez a férfiak világa, de a nők kormányozzák.” – Robert Downey Jr. – A Vasember

„Ez a férfiak világa, de a nők kormányozzák.” – Robert Downey Jr. – A Vasember

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A kegyetlenül jóképű, az örökké szexi címet viselő Robert Downey Jr. az életben is egy Vasember.

Megküzdött a drog- és alkoholfüggőséggel, megjárta a börtönt, összeragasztotta a darabjaira hullott a karrierjét és tessék, itt van! Karrierje ragyogóbb, mint valaha. Ő a férfiak a példaképe, és a női szívek megdobogtatója.

Robert John Downey Jr. a New York-i Greenwich Village-ben született 1965. április 4-én.
Idősebb Robert Downey filmrendező és Elsie Downey színésznő fia lévén, a színészet a vérében van. Nővére Allyson Downey sem különb, aki író és színésznő.
Robert eredeti családi neve Elias volt, amit apja megváltoztatott annak érdekében, hogy bevonulhasson a hadseregbe, ugyanis félig litván-zsidó, negyedrészt magyar-zsidó és egynegyedben ír származású.

Az ifjú titán neki köszönheti első szerepét a Pound című filmben, amelyben ötévesen egy kutyust kell játszania.
17 éves korában abbahagyta a kaliforniai Santa Monica középiskolát, hogy beindítsa színészi karrierjét. New Yorkba költözött, és mindenféle munkát elvállalt. Különböző szórakoztató show-kban lépett fel, és egyszer még élő műalkotásnak is elszegődött.

Első komolyabb szerepét 1987-ben kapta a The Pick-up Artist című filmben. 1992-ben Charles Chaplin legendás alakját kelthette életre a Chaplin című alkotásban és nagyszerű alakításáért Oscar-díjra jelölték. 2000-ben pedig vendégszerepelt az Ally McBeal című sorozatban, és teljesítményért bezsebelt egy Golden Globe-díjat.
Itt álljunk is meg egy pillanatra.

Tudtad, hogy nemcsak kiváló színész, hanem fantasztikus énekes is?

2004-ben adta ki első albumát, a The Futurist-et, miután végleg megszabadult drogfüggőségétől. Bár nem hozott neki kasszasikert, de azért mégiscsak… egy vérbeli macsó, aki énekel is. Elő a legyezőket!

Most pedig lássuk a szennyest: szinte mindenki tudja, hogy komoly alkohol- és drogproblémái voltak. Mindez akkor kezdődött, amikor apja feldobta neki a közös marihuánázgatást hatéves korában. Downey később kijelentette, a drogfogyasztás érzelmi kötelékké vált közte és apja között. Mindez odáig vezette, hogy 1999-ben egy évet töltött börtönben. Végül 2003-ban egyszer s mindenkorra sikerült legyőznie szenvedélybetegségét, miután megjárt pár rehabilitációs intézményt és nem egyszer a börtönt is. Ám ez az időszak derékba törte a karrierjét.

A többéves visszaesések után Downey készen állt a visszatérésre.

Downey Mel Gibson mellett – aki közeli barátja volt – szerepelt az Air America-ban. Utána jöhetett a Durr, durr és csók című vígjáték-thriller. A következő nagyobb dobásra 2007-ben került sor, amikor a misztikus thrillerében, A zodiákusban szerepelt. Nem árt leszögezni, hogy ezekben az években már végig aktív volt és folyamatosan játszott kapott mellékszerepeket.
De a bombasikert Tony Stark szerepe hozta meg neki, 2008-ban.

Vasember szerepéhez 10 kiló izmot kellett magára szednie ahhoz,
hogy igazán hiteles legyen.

Tulajdonképpen ennyi a mese, elvégre boldogan éli családi és szupersztár életét, hiszen karrierje folyamatosan felfelé ível. Nemcsak a további Vasember-folytatások és a Bosszúállók-sorozat miatt, hanem mert tökéletesen megállta a helyét Sherlock Holmesként, illetve  Dolittle-ként, is.

Azt gondolnánk, egy ilyen szívdöglesztő pasi után csakúgy futnak a nők.

Ez igaz is. Az első különleges nő az életében, Sarah Jessica Parker volt, akivel Az elsőszülött forgatásán találkozott. Kapcsolatuknak Downey függősége vetett véget. Majd a 42 napos udvarlás után 1992-ben feleségül vette Deborah Falconer színész-énekesnőt. Egy évvel később született meg első közös fiúk, Indio Falconer Downey. Ám ennek a házasságnak sem tett jót az, hogy hol a börtönben, hol a rehabilitációs központban kötött ki, így 2004-ben elváltak.

Robert Downey Jr. feleségével, Susan Levinnel

Már külön éltek, amikor a válás előtt egy évvel megismerte Susan Levin producert a Gothika forgatásán. Bár Susan kétszer is visszautasította őt, a férfi nem adta fel és végül elnyerte a hölgy szívét. 2005 augusztusában a pár egy zsidó szertartás keretei között összeházasodott. 2012-ben a szerencsés feleség életet adott Exton Elias nevű fiúknak, majd rá két évre Avri Roel nevű lányuknak.

A tehetséges, de elképesztő akarattal és lelki erővel bíró színész mindenki számára jó példa lehet:

bárkiből lehet szuperhős.
Ha van egy célunk, amiért hajlandóak vagyunk foggal-körömmel küzdeni,
győzni fogunk. Nincs lehetetlen az ember számára.

Ha egy olyan ember képes volt legyőzni a szenvedélybetegségét, mint ő, akkor ez bárki másnak is sikerül. A harcban segített neki a családja, a terápia, a meditáció, a jóga és a Wing Chun kung fu.

Nem meglepő, hogy a következő idézeteiből egyértelműen az derül ki, miszerint rendkívül bölcs ember lett az évek alatt:

„Az emberek soha nem változnak meg fenyegetés vagy kényszer hatására. Akkor változnak, ha találnak valami számukra becses dolgot, ami olyan értékes nekik, hogy elkezdenek miatta másképp élni.”

„Az aggódás olyan, mintha imádkoznál egy olyan dologért, amit nem akarsz, hogy megtörténjen.”

„Ha valaki meg akarja mondani neked mi a helyes, akkor csak szépen hallgasd meg, mosolyogj és bólogass… aztán csináld, amit amúgy is akartál!”

„Nem számít, hogy tudsz-e színészkedni vagy sem. Az fog munkához juttatni, ha bemész abba a szobába és eléred, hogy azok a kizsákmányolók téged akarjanak.”

„Ha Istent akarod megnevettetni, nincs más dolgod, mint a terveidről mesélni neki.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(Képek forrása: Pinterest)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Filmbeillő lúzerségek – amik természetesen nem velünk történtek

 „John, nagyon nincs formában, alig ért oda! – Hiába öregember, nem gyorsvonat! Bruce Willisszel együtt John Mcclane-t is ünnepeljük

“-Nem zavar a sok gyilkosság? -Akkor nem lennék jó a szakmámban”-Daniel Craiggel együtt James Bondot is ünnepeljük

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?