You are currently viewing „Még csak nem is reméltem korábban, hogy ilyet fogok érezni!” – A szerelmes Viktória királynő, Európa nagyanyja

„Még csak nem is reméltem korábban, hogy ilyet fogok érezni!” – A szerelmes Viktória királynő, Európa nagyanyja

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Az alig másfél méter magas, erőskezű, de gyengéd szívű Viktória volt Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyságának királynője, illetve India császárnője. A korszak névadójának olyan mesébe illő kapcsolata volt Albert herceggel, amire manapság is sok nő vágyik!

1819. május 24-én született a Kensington-palotában eredetileg Alexandrina Viktória néven, és sokáig a „Drina” becenévvel illeték. Születésekor Viktória ötödik volt a brit korona utódlási sorában.

Kevesebb, mint egy évvel Viktória királynő születése után apja, Edward, Kent hercege tüdőgyulladásban meghalt, így a fiatal hercegnőt édesanyja nevelte. A férfi halálát követően az anyja,  Viktória szász–coburg–saalfeldi hercegnő készen állt arra, hogy a lánya mellett uralkodjon, ha esetleg meghal Viktória nagybátyja azelőtt, hogy hivatalosan is elérné a felnőttkort. Emiatt Viktória anyja szigorú fegyelmi kódexet alkalmazott a leendő királynő formálására.

Később „Kensington rendszer” néven vált ismertté, amely szigorú órarendet tartalmazott a hercegnő erkölcsének és értelmének javítására. Ez azt jelentette, hogy ritkán léphetett kapcsolatba saját korú gyerekekkel főleg azért, mert ideje sem lett volna rá. Viktória állandó felnőtt felügyelet alatt állt, és még a szobáját is meg kellett osztania az anyjával.

Majd 1837-ben egy június 20-ai napon reggel 6 órakor felébresztették Viktóriát, és közölték vele, hogy nagybátyja, IV. Vilmos király szívrohamot kapott és az éjszaka folyamán meghalt. Kevesebb, mint egy hónappal a 18. életév betöltése után Viktória lett királynő. Koronázásra 1838. június 28-án került sor. Röviddel a trónra lépése után a királynő beköltözött a Buckingham-palotába, amelyet korábban néhai nagybátyja, IV. Vilmos király birtokolt.

Ezzel Viktória lett az első uralkodó, aki a Buckinghamben lakott. Viszont kiderültek a palota hiányosságai, ezért nagyszabású felújítási munkákat végeztetett. Teljesen új szárnyat adatott hozzá, és igyekezett családiasabbá tenni.

A fiatal királynő kész nyelvtehetség volt, aki folyékonyan beszélt angolul és németül is. Mindemellett francia, olasz és latin nyelvet is tanult. A német később különösen kapóra jött, amikor első unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel beszélgetett, akit a 17. születésnapi partija előtt ismert meg. Négy évvel később Viktória, 1839. október 15-én felajánlotta Albert hercegnek – vagyis tulajdonképpen megkérte a kezét – hogy 1840. február 10-én kössenek házasságot a londoni Szent Jakab-palota királyi kápolnájában.

Nem sokan tudják, de több népszerű esküvői trendet indított el. Akkoriban, a kor divatja szerint az esküvői ruhák sokféle színben voltak kaphatók. Viktória királynő azonban meg akarta mutatni ruhájának csipke hímzését, és ezért fehér ruhát választott. Emellett azt kérte, hogy egyik vendége se viseljen fehéret, hogy ne vonja el tőle a figyelmet, sőt, még a ruhájának mintáját is megsemmisítette, hogy azt ne lehessen lemásolni.

Viktória és Albert szerelmi története legendássá lett. A királynő igazán, mélyen szerelmes volt Albertbe, és miután összeházasodtak, azt állította, hogy életében először igazán boldog. Nászéjszakájuk után Viktória királynő a naplójába ezt írta:

„Még soha, de soha nem volt részem ilyen csodálatos estében!! Az én drága, drága, drága Albertem…”

Boldogságát tovább növelte, hogy népes családot tudhatott magáénak, ugyanis a királynő kilenc gyermek anyja volt. Fiai és lányai később több más európai monarchiába házasodtak be, és a királynő 34 unokával büszkélkedhetett. Ám úgy tűnik nemcsak a címet és a jó rokoni kapcsolatokat sikerült „átadnia” Európának. A családjában elsőként hordozta a véralvadási rendellenességet, de a királynő maga nem volt hemofíliás. Ám a rendellenesség egész Európában átterjedt a királyi és nemesi családok tagjaira. A Science Magazine 2009-es tanulmánya még a hemofília mutációit is összekapcsolta az orosz királyi család tagjaival, a Romanovokkal.

1861-ben, miután imádott férje hastífuszban elhunyt, mély depresszióba zuhant és be is zárkózott egy időre. Búskomorságából a skót inasa hozta ki, John Brown, akivel nagyon jó kapcsolatot ápolt. Ennyi elég is volt az udvarnak és az embereknek ahhoz, hogy azt pletykálják: viszonyuk van. Később hasonlót váltott ki az emberekből a 24 éves Abdul Karimmal kötött szoros barátsága. A férfi a királynő megkoronázásának 50. évfordulójára érkezett az országba, ugyanis Viktória ragaszkodott ahhoz, hogy a jelenlevő indiai hercegeket indiai pincérek szolgálják ki. Több száz levél, feljegyzés és naplórészlet tanúskodik arról, hogy a férfi 13 éven át volt a királynő bizalmasa.

Óriási botrány volt abból, hogy egy eltérő bőrszínű, másik kultúrából származó, ranggal sem rendelkező férfi ennyire közeli kapcsolatba kerülhet a királynővel. Sajnos Karim és Viktória levelezésének jelentős részét sikerült megsemmisítenie a családnak, de pechükre később előkerültek Karim levelei, fényképei és titkos naplója is.

Viszont sajnálatos módon más „rajongói” is akadtak. Uralkodása alatt többször is életére törtek, de szerencsére mindegyik kísérlet sikertelen volt. Az első ilyen alkalom 1840-ben történt, amikor a 18 éves Edward Oxford rálőtt a királynő kocsijára Londonban. Utána 1842-ben két férfi újra megpróbálta lelőni Viktóriát, 1849-ben pedig megtámadta a kocsiját William Hamilton, egy munkanélküli ír bevándorló. Egy évvel később Robert Pate leszerelt katona a sétapálcájával rácsapott a királynő fejére, felsértve az arcát.

Az utolsó merényletre 1882 márciusában került sor, amikor egy Roderick Maclean nevű skót költő pisztollyal lőtt Viktória királynő kocsijára, miközben elhagyta a windsori pályaudvart. A Time szerint ez volt Maclean nyolcadik kísérlete a királynő meggyilkolására. A sok merényletet követő káosz és félelem ellenére Viktória királynő minden kísérlet után egyre népszerűbb lett a nyilvánosság körében.

Végül agyvérzés vitte el 81 éves korában a királynőt 1901. január 22-én. Nagyon sokáig Viktória királynő viselte a leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodó címet, teljes uralkodása 63 év és hét hónap volt.

Ellenben 2015-ben II. Erzsébet királynő megdöntötte Viktória királynő rekordját, és ma is tartja azt. Még életében nemzeti szimbólummá vált, és úgy tekintettek rá, mint a szigorú erkölcsi elvek megtestesítőjére.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?