You are currently viewing Milyen a karrierista nő?

Milyen a karrierista nő?

Manapság egyre tipikusabb, hogy a családalapítás elhúzódik vagy esetleg jelen sincs ez a gondolat és más normák élveznek előnyt.

Azonban sokan nem merik felvállalni az ezzel kapcsolatos ambícióikat, mert szeretnének megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Egy olyan világban élünk, ahol nem mindig tudunk önazonosak maradni, azért mert valami eltér az átlagtól, jelen esetben egy aktuális állapot, egy elkülönülő gondolkodásmód vagy egy életcél.

Legfőképpen azok szemében nem dicséretes ez az elhatározás, akik voltaképpen úgy döntöttek, nem lépnek az önmegvalósítás útjára szakmai téren, sokkal inkább a családalapításban akarnak kiteljesedni és ebben tervezik a hosszú távú kibontakozást.

Miért is ne létezhetne olyan nő, akinek a centrumában a szakmai sikerei élveznek előnyt és minden más csak utána bontakozik ki?

Aki teljes mértékben összpontosít a karrierjére és az elérni kívánt céljaira. Ezeknek a nőknek egészen más elvárásaik vannak az életben és eltérő kritériumokkal élik a mindennapjaikat. Kívülálló férfiak többsége gondolja azt, hogy ez a látásmód nem megfelelő és hosszú távon nem egy kiegyensúlyozott opció. Azonban ez is csak egy ideológia, hogy a határozott elképzelés az férfiasnak tűnő viselkedésforma.

A karrierista nő

Nyilvánvalóan szeret kibontakozni és igyekszik kamatoztatni az addig megszerzett tudását. Ezen felül, folyamatosan képezi magát, tanul és új dolgokat sajátít el, fejlődése érdekében. Próbál mindent megtenni annak tudatában, hogy érvényesülni tudjon. A karrierista típusú nők siker- és teljesítményorientáltak, s többnyire maximalisták is.

Igyekeznek a legjobb iskolákban tanulni, kiemelkedő eredményeket elérni. Kellő munkatapasztalatot gyűjteni, és átlagon felül teljesíteni. Ők azok akik, olyasfajta ambícióval vannak megáldva, hogy senki nem tántoríthatja el őket a végcéluk elérésétől.

A csúcson túl

Amikor már minden akadályt legyőztek maguk előtt, szárnyaltak és a csúcsra értek, akkor újabb próbatétel után néznek, mert a versenyszellem illetve a bizonyítási vágy továbbra is megvan bennük.  A sikerorientált nő azonban nem biztos, hogy párkapcsolat szempontjából hosszú távon meg tud maradni egy olyan férfi mellett, akinek nincsenek motivációi, elhatározásai, céljai.

A nagyszüleink életében nem volt kérdéses, hogy az önmegvalósítás az a család színtere, nem pedig a szakmai kiteljesedés. Prioritást élvezett a háztartás ellátása, a gyermekek nevelése. Legtöbbször egy fizetésből próbáltak megélni, ami manapság már elég kaotikus.

Mára pedig a változó világnak köszönhetően, kevesen engedhetik meg ezt az életformát. Szakmai téren pedig nőtt az igény a megvalósításra, a sikerélményre.

Azonban kellő elhatározás és kitartás mellett, egy kezdetben karrierista nő is képes lehet a családalapításra.

A változtatás lehetősége mindig adott és bármikor élhetünk vele.

Csupán a megfelelő erőfeszítések szükségesek hozzá, a kellő elszántság és az akarat. Ha ezek jelen vannak és tudatában vagyunk vele, mi a vágyunk, a végcélunk, akkor bármire képesek vagyunk.

Jakó Judit

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

  1. Klaudi

    Többször kitolódik a családalapítás a tanulás és a karrier miatt, de ezt nem feltétlenül nevezném rossznak. Mindenki olyan utat jár be maga után amilyet szeretne, el szeretné érni a céljait és ha azt elérte, akkor hogyan tovább. Valaki meg pont a családalapítás alatt, közben vagy utána találja meg a maga utját, hogy miben szeretne a legjobban kiteljesedni.

    A cikk nagyon jó lett!

    Klaudi

Vélemény, hozzászólás?