You are currently viewing Nem az újévtől kell várni a csodát, hanem magadnak kell megteremteni!

Nem az újévtől kell várni a csodát, hanem magadnak kell megteremteni!

Sok szilveszteri és újévi posztban olvastam most is ugyanazt. Évről évre hsonló szövegek jönnek-mennek. És mindegyik vár, remél valamit.

Például hogy “köszi óév, jó voltál, de most már örülök, hogy vége” vagy “remélem újév, hogy jó leszel, sok jót hozol”. Vagy éppen azt, hogy “újév benned bízom”. És így tovább, ugyanezek, csak pepitában.

De elgondolkoztam rajta: vajon sokan tényleg magától az új naptári év tényétől várják a megváltást? Vagy hogyan képzelik? Továbbra is ülnek a kanapén és várják, hogy MAJD jobb lesz?

Sajnos sokan tényleg azt gondolják, hogy azért, mert új évet, új számokat írunk, az megváltoztatja az életüket.

Hát csalódást kell majd átélniük… mert

nem az új év fogja jobbá, gazdagabbá, boldogabbá tenni az életüket.

Akkor mi? Természetesen saját maguk! A feladatot és a felelősséget nem lehet külső körülményeknek vagy másoknak átadni a saját életünkkel kapcsolatban.

Hiába ülök én otthon és mantrázom azt, hogy jöjjön a sok pénz, meg találjak társat vagy utazgassak egzotikus tájakra, satöbbi, ha ezért semmit, de semmit nem teszek.

Az a nagy büdös helyzet, hogy befektetett munka nélkül nincs eredmény! A lottó ötösnek is elég kicsi az esélye, de ha valaki nem is ad fel szelvényt, akkor meg pláne.

És akkor mire jó, hogy új év jött? Arra, hogy számot vessünk az eddigiekkel és reálisan értékeljük. Mi volt jó és mi nem. Mi az, amin javítani kellene és mi az, ami működött. Milyen céljaink, vágyaink nem valósultak meg és mit tudok tenni értük?

A legjobb módszer ennek kontrollálására pedig az, hogy minden este lefekvéskor felteszed magadnka a kérdést:

Ma mit tettem … álmom megvalósulásáért?

Ha a válaszod megvan, hogy például társra vágysz már régóta és ma regisztráltál végre egy társkeresőn -mert te sem hiszed el már, hogy be fog csöngetni hozzád a szőke herceg- , akkor tettél érte. Ha a válaszod az, hogy semmit, akkor ismét csak magadra vess.

Ilyen egyszerű. És apró lépésenként, de hidd el, el lehet érni a célodat. Ahogy a mondás tartja:

 “A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik. Kezdd hát az első lépcsőfoknál – magadnál.

Innen indulhatsz tovább.”

(Hioszi Tatiosz)

Szóval most kaptunk újabb 365 napot, azaz legalább 365 lehetőséget arra, hogy változtassunk, ha szeretnénk. Hogy elérjük azt, amit eddig nem.

És az elmúlt 2 év bebizonyította, hogy az élet törékeny, nagyon törékeny. Tehát

ne késlekedj, szeress most, ölelj most, kérj bocsánatot most, köszönd meg most, kérj most.

De ne feledd: az életben úgy működnek a dolgok, hogy adni is kell, nem csak várni, hogy kapjunk. Ha kiselejtezed a régi, nem működő, nem használt dolgaidat -legyen az fizikai vagy lelki dolog-, csak akkor jöhetnek be az újak.

“Az új év benned kezdődik. Akkor, amikor te elindítod az új időszámítást. A tiédet. Évszámtól függetlenül. Mert hiába fordul a naptár, hiába mutatnak mást a számok, ha a múltban maradsz. Ha a holnap ugyanaz lesz, mint a tegnap volt. Félelmekkel, aggodalmakkal. Úgy forduljon a naptár, hogy te is vele fordulsz!” (Csitáry-Hock Tamás)

Tomkó Bori

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?