You are currently viewing 50 kávés érdekesség az 50 éves Costától

50 kávés érdekesség az 50 éves Costától

1971. február 19-én a kávérajongók nagy örömére világot meghódító útjára indult a Costa Coffee. Tudta, hogy a webkamerát a kávénak köszönhetjük? Hogy londoni taxik kezdték meg a Costa kávé kiemelt vevőpartnereihez történő szállítását?

Hogy egy eszpresszó 55-65 szem kávéból készül? Vagy hogy Beethoven kávézás előtt mindig megszámolta a kávészemeket? Íme 50 kávés érdekesség a Costa 50. születésnapján.

Érdekes tények a Costa kávéról

 1. Ötven évvel ezelőtt, 1971. február 19-én alapították a Costa testvérek a Costa Coffee márkát.
 2. A Costa testvérek 111 blendet alkottak meg mielőtt a 112. kísérlet eredményeként megszületett az ikonikus Signature Blend.
 3. A Costa Coffee minőségi követelményeinek 100 kávészemből csupán 5 felel meg.
 4. A Costa lassú pörkölési eljárása során a kávészemeket alacsony hőmérsékleten 20-30 percig pörkölik fajtától függően, az egyébként szokásos 8-12-15 perchez képest. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy a Costa szuvidálja a kávét.
 5. A Costa testvérek „találták fel” a mozgó kávéárusítást, egy autóba épített kávégép segítségével árulták italaikat.
 6. A Costa fivérek kezdetben stílusosan londoni taxikkal szállították kávét partnereik, a felső kategóriás hotelek részére.
 7. A Costa 2007-től, azaz a márka otthoni és munkahelyi fogyasztásra szánt kávéinak piacra lépése óta aromazáró soft pack csomagolást alkalmaz, a termékről kevésbé gondoskodó vákuumcsomagolás helyett.
 8. A gondosan válogatott kávészemeket a Costa a saját tulajdonú, london mellett található basildoni nulla energiafelhasználású üzemében pörköli, amelyet Gennaro Pelliccia, a Costa kávémestere személyesen felügyel.
 9. A Costa kávészemek rendelkeznek az Esőerdő Szövetség (RFA) tanúsítványával. A Costa Coffee 2008 óta együtt dolgozik az RFA-val – ők voltak az Egyesült Királyságban az első olyan kávémárka és lánc, amely 100 százalékosan az RFA által hitelesített farmokról szerzi be a kávét.
 10. Sergio és Bruno Costa a család eredeti olaszországi pörkölőjét használta, ami egy régi, hagyományosan kávépörköléssel foglalkozó családi relikvia. A Costa Coffee ma is a Costa testvérek technikájához hasonló módszerrel készíti a kávét.
 11. Gennaro Pelliccia kávémester és csapata a beérkező kávészállítmányokat minden pörkölési ciklus során, még a csomagolás előtt ellenőrzik, hogy biztosak legyenek annak tökéletes minőségében. Ez több mint 5000 kóstolási alkalmat jelent évente.
 12. A Costa Coffee-t 2019 januárjában 4,9 milliárd dollárért vásárolta meg a The Coca-Cola Company.
 13. A Costa kávé otthoni, munkahelyi és vendéglátóipari fogyasztásra kínált kávéválasztéka tavaly május óta hazánkban is elérhető.
 14. A Costa Smart Café Solution (korábban Costa Express elnevezésű) kávégép tökéletes minőségű kávébab és friss tej felhasználásával készíti a kávékat. A kávégép reklámjában Gennaro Pelliccia kávémester úgy ül és készít kávét a kávégép belsejében, mint ahogy a Kempelen Farkas által megálmodott sakkozógépben az elrejtett ember sakkozik.
 15. A Costa Foundation a mai napig több mint 85000 gyerek tanulását támogatta a világ 10 elmaradott kávétermelő országában.
 16. A Costa évente közel 4000 tonna kávét hasznosít újra, mely bio-tüzelőanyaggá alakítva angol háztartások fűtését szolgálja.
 17. Gennaro Pelliccia kávémester nyelvét korábban 10 millió fontra biztosították.

Kávé – puszta adatok

 1. 1933-ban született meg Bialetti találmánya: a kotyogós kávéfőző.
 2. Olaszországban még ma is minden háztartásra 1,3 kotyogós kávéfőző jut.
 3. Egy csésze feketekávéban 1 kalória van.
 4. A kávéfogyasztás 65 százaléka a reggelihez, vagy a reggeli órákhoz kapcsolódik.
 5. A kávé világnapja Japánból indult még 1983-ban, azonban a kávé saját ünnepnapot csak 11 évvel ezelőtt kapott: 2009 óta szeptember 29-én ünnepeljük a kávét, a kávékultúrát.
 6. Egy egység eszpresszó (shot) 8 g kávéból készül.
 7. Egy shot, azaz egy csésze eszpresszó 55-65 szem kávét jelent.
 8. Egy kilogramm kávéból 80-140 adag eszpresszó készíthető.
 9. Egy kilogramm kávé 4400-9100 kávészemet tartalmaz, ez nagyban függ a kávészemek méretétől.
 10. Éves szinten a kávé kereskedelmi értéke közel 31 milliárd dollárt jelent. A kávéval a tőzsdén is kereskednek.
 11. Szakértők becslése szerint a világ kávéfogyasztása 2020-ban már meghaladhatta a 9,6 milliárd tonnát.
 12. A kávé mennyiségét általában nem tonnában, hanem zsákban mérik – egy zsák 60 kg.
 13. A Nemzetközi Kávészövetség előrejelzése szerint 2020/21-es (kávé)évben a teljes kávé termelés várhatóan 1,9 százalékkal fog nőni és eléri a 171,9 millió zsákot. Ebből az Arabica mennyisége 5,2 százalékkal 101,88 millió zsákra nő a várakozások szerint.
 14. A kávé iránti globális kereslet növekedése 2050-re becslések szerint megháromszorozza a termelést.
 15. A kávé a világ második legnagyobb mennyiségben forgalmazott árucikke: csak az olaj múlja felül.
 16. A kávé a legkedveltebb italunk a víz után.
 17. A Nemzetközi Kávészövetség szerint Európa több kávét importál, mint az USA.
 18. Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ez naponta 1,37 milliárd csésze, amely 57 millió csésze óránként, 956 ezer csésze percenként és 16 ezer csésze másodpercenként.
 19. Egy kávécserje körülbelül 70 évig él, és évente 2,5 kg bogyót hoz, amelyekből 500 g zöld kávébab nyerhető. Fontos, hogy a kávé gyümölcse cseresznyére hasonlító bogyó, amiben két kávébab csücsül.
 20. A kávé koffeintartalma nem egyezik meg a kávé erősségével. A koffeintartalom leginkább az Arabica és a Robusta kávészemek arányától függ egy-egy csomagban. A Robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica, az erősség pedig, amit számmal jelölnek a csomagoláson, az íz intenzitását és komplexitását mutatja.

Kávéérdekességek a világból

 1. Adj hozzá tejszínhabot vagy tejhabot és tartsdmelegenakávédat: a kávé20%-kalhosszabbideigmelegmarad,haezeket adjukhozzá.
 2. Italian “espresso”: azeszpresszószóolaszbólszármazik,ésaztjelenti,hogy”gyorsan, nyomás alatt”.Azeszpresszó ugyanis úgykészül,hogynagynyomásalattnagyonforróvizetprésel át afinomraőrölt,tömörítettkávén rövid idő alatt.
 3. Az eszpresszó egyike annak a kevés szónak a világon, amit soha nem fordítottak le egyetlen nyelvre sem.
 4. Aki kávét iszik tovább él: egy harvardi kutatás összefüggést talált amérsékeltfogyasztás(három-négycsészenaponta) és ahosszabbélettartam között,valamint vizsgálataik szerint csökkentaszív-ésérrendszeribetegségek,2-estípusúcukorbetegségésaParkinson-kór kialakulásának kockázata.
 5. A kávé a pörkölés során veszít a koffeintartalmából, így a sötét, testes, aromagazdag kávé valójában kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy enyhén pörkölt változat.
 6. A nők 35, míg a férfiak 15 százaléka számít „szuperízlelőnek”, ami azt jelenti, hogy emlékképeik alapján pontosan be tudják azonosítani a már kóstolt ízeket.
 7. Általában 21 percen belül tűnik el a szájból annak az ételnek, italnak, így a kávénak is az íze, amit elfogyasztottunk.
 8. A webkamerát a kávé miatt találták fel. A Cambridge-i Egyetemen a tudósok igen sokat kávéztak, ezért annak érdekében, hogy a kávéskanna soha ne fogyjon ki, feltalálták a webkamerát, hogy így folyamatosan rajta tartsák a szemüket a kávé szintjén.
 9. Amikor kávé vált a világ legnépszerűbb reggeli italává, akkor meglepő módon Európában nem a szinte alig elérhető teát taszította le trónjáról, hanem a sört, mely addig a legkedveltebb reggeli ital volt. A ma ismert sörrel ellentétben akkoriban alacsony alkoholtartalommal rendelkezett, ám megbízhatóan megölte az összes csírát és baktériumot.
 10. A világ első italautomatáját Hérón készítette el, ami leginkább azt a célt szolgálta, hogy megakadályozza a szenteltvíz-lopási kísérleteket. A Hérón által megálmodott szerkezetbe felülről kellett bedobni egy érmét, ami egy középen felfüggesztett kar egyik oldalára esett rá. Ezzel megemelte a kar másik oldalát, ami utat nyitott a szerkezet alján kicsorgó szenteltvíznek, egészen addig, amíg az érme le nem esett a karról.
 11. Brazília nem engedhette meg magának, hogy elküldje sportolóit az 1932. évi nyári olimpiai játékokra Los Angelesbe. A kormány úgy döntött, hogy a 82 fős küldöttséget kávébárkán indítják útjukra és az atléták abban az esetben szállhattak partra, ha sikerült értékesítniük a kávérakományt.
 12. Beethoven olyan szenvedélyesen rajongott a kávéért, hogy csészénként 60 szem kávészemet számolt meg, mielőtt elkészítette a főzetét.
 13. Latte artnak nevezik az eljárást, amikor krémes, lágy, selymes tejhabot öntenek az eszpresszóhoz és ennek köszönhetően minta jelenik meg a latte felszínén. A két legelterjedtebb latte art minta a szív és a rozetta alakzat, amint másnéven a hasonlóság miatt páfránynak is neveznek. Nagyobb szaktudást igényel például olyan minták készítése, mint a tulipán, a hullámos szív, a hattyú vagy a skorpió.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?