You are currently viewing „Minden felnőtt volt egyszer gyerek.”- Halász Judit, az ország tündérkeresztanyja

„Minden felnőtt volt egyszer gyerek.”- Halász Judit, az ország tündérkeresztanyja

„Ez a nap más, mint a többi, ezt te is jól tudod.” – kezdődik Halász Judit Boldog Születésnapot című száma, ami egy a sok közül, amit bárhol, bármikor feltudunk idézni bársonyos hangjának és könnyed dalszövegeinek köszönhetően.

Generációk nőttek fel a színésznő dalain, amelyek a mai napig mély érzéseket ébresztenek.

Sehallselát Dömötör, Tíz kicsi cica, Csiribiri, Ákom-bákom. Aki a 80-as, 90-es években volt gyerek, annak nemcsak sokatmondóak ezek a címek, hanem a nosztalgia tündérporával hinti meg a szívét, kellemes érzéseket ébresztve benne. Kisgyerekként persze nem sokat tudtunk arról a nagyszerű nőről, aki a színpadon állt és úgy festett, mint egy tündérkeresztanya, mert mindig mosolygott és örömöt csempészett a lelkünkbe.

Halász Judit Budapesten született 1942. október 7-én. Apja közgazdász, édesanyja női szabó volt. 1960-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. Utána a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, majd azt követően a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Alig fél év után Várkonyi Zoltán meghívta a budapesti Vígszínházba, ahol sikerült lehorgonyoznia, mivel azóta is a Vígszínház tagja.

Amit maga Judit is szeret gyakran emlegetni, hogy gimnazista korában tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, méghozzá első osztályú minősítésű lovasként. A felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést.

Számos darabban és közel 40 filmben szerepelt. Egyik legkedvesebb darabja az első volt, Csurka István: Az idő vasfoga komédiája. Manapság az Audienciában és a Bella Figurában lehet vele találkozni a színpadon.

Olyan filmek révén vált ismertté országszerte, mint amilyen a Szerelmesfilm és az Álmodozások kora. Férjét Rózsa Jánost is a filmek világának köszönheti, aki filmrendező és a Gyerekbetegségek forgatásán is együtt dolgoztak. Miután összeházasodtak, egy fiuk született, Tamás, aki 1971-ben érkezett a világra koraszülöttként. De hála az égnek minden jól alakult, és fiából kutatóvegyész lett, majd három unokával is megajándékozta kedvenc művésznőnket.

A színházon és a filmeken túl, lemezt készített Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből, és ezzel valami nem mindennapit vitt véghez. Műfajt teremtett azzal, hogy magyar költők verseit énekli gyerekeknek. De az a kísérlete is sikerrel zárult, hogy a klasszikus zenét megismertesse és megszerettesse gyerekekkel, mint amilyen a Mozart Varázsfuvolája és Kodály Háry Jánosa.

Első alumba a Kép a tükörben aranylemezes lett, amilyen olyan örökzöld dalok vannak, mint a Micimackó és Csiribiri, amelyek egyetlen koncertjéről sem hiányozhatnak. Ilyen a minden évben az ünnepek előtt megrendezésre kerülő Karácsonyi Csiribiri.

Judit olyan a gyerekek számára,
mint egy megelevenedett jóságos mesehős

és ez abból is kitűnik, hogy a gyerekek megválasztották a Mosolyrend Lovagjának. De a felnőttek számára is példakép, ugyanis két civil alapítvány is kitüntette saját díjával. Az egyik a kecskeméti Európa Jövője Egyesület és a másik móri Aphelandra Alapítvány. Ezeken felül Kossuth-díjjal és Jászai Mari-díjjal is jutalmazták az érdemes művészt.

Persze más elismerésekben is részesült a gyermeki lélekkel suttogó Judit, hiszen a közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a Hallhatatlanok Társulatának. Ráadásul még ebben az évben az UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté választott Presser Gáborral együtt.

Nem sokan tudják róla, de Judit bizony a mellrákkal is megküzdött. Egy egy rutinvizsgálat után közölték vele a letaglózó hírt. A műtétet kemoterápia követte, amire az énekesnő nem meglepő módon élete legnehezebb időszakaként emlékszik vissza. Sokáig csak a családja és közeli barátai tudtak a történtekről, de egy idő után azt érezte, meg kell osztania a nyilvánossággal is, mert szeretett volna erőt adni sorstársainak.

Előtte még 1996-ban súlyos balesetet szenvedett, mikor elütötte egy rendőrautó és egy hétig kómában volt. De mindkét esetben

sokat segített, hogy folyamatosan érkeztek hozzá a gyerekek levelei és rajzai,
így részesülhetett azoknak a gyógyító szeretetéből,
akiket korábban ő töltött fel dalai révén.

Ahol Halász Judit – akárcsak a neve – megjelenik, mosolyt vált ki az emberekből. Már jó ideje nemcsak a gyerekeknek énekel, hanem azoknak a szülőknek is, akik korábban szintén őt hallgatták.

A hihetetlenül szerény és kedves művésznőt pedig pont az
teszi boldoggá, amikor kicsik és nagyok együtt éneklik dalait.

A következő idézetekből pedig az is kitűnik, hogy Juditból nemcsak a szeretet, hanem a bölcsesség is árad:

„Nagyon gyorsan elröppen a varázslatos gyerekkor, ki kell használni az időt!”

„Ha az ember tud még vágyakozni, akkor talán fiatal.”

„Meg kell őrizni azokat az apróságokat, amitől jó, amitől szép az élet:
az egymásra való figyelést. Anélkül, hogy megismernénk
egymást, sose alkossunk véleményt.”

„Az embert nemcsak a szülei, de a gyereke is neveli.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(Képek forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?