Csajok, ez nem showtime, ez jóga!

Rákerestél egyszer is már a #jóga hashtagre az Instagramon? Érdemes, döbbenetesen sok találatot fogsz kapni.

Ezzel még önmagában semmi baj, sőt; nagyon is szuper, ha egy közösségi oldal olyan klassz dolgok népszerűsítéséhez is hozzá tud tenni, mint a jóga. Közelebb hozhatja a képmegosztón napi több órát lógó fiatalokhoz, sőt azokhoz is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak eljutni egy jógastúdióba. Viszont most jön a DE: nagyon könnyen félre is vihet azt a látszatot keltve, hogy a jóga csupán látványos pózok halmaza, pusztán egy fizikai tevékenység, ami közben jól lehet kinézni.

Ne értsetek félre, azon túl, hogy megfordultam már egynéhány jógaórán, egyáltalán nem vagyok egy guru a témában. Ahhoz viszont szerintem nem kell különösebb hozzáértés, hogy az Instát pörgetve észrevegyük, gombamód szaporodnak az olyan önjelölt Insta-jógik, akik a lájkokért és követőkért folyó versenyben igencsak merész dolgokat vállalnak be.

S hogy pontosan mire gondolok? Bonyolult, veszélyes pózokra, amikre egy gyakorlatlan, kevésbé hajlékony test messze nincs még felkészülve. S itt most nem egy lótuszülésről, vagy egy lefelé néző kutyapózról beszélünk, hanem olyan nyakatekert, akrobatikus ászanákról, amikkel mintha egymásra licitálnának; kié a legőrültebb mozdulat, vagy helyszín. Ez pedig finoman szólva is sérülés- és balesetveszélyes. Szóval csak nagyon óvatosan; hallgass a gyakorlott, képzett oktatók tanácsaira. Állóképek helyett pedig sokkal inkább oktató videókat nézz, ha komolyabban érdekel a téma. Annak is érdemes utánanézni, hogy kinek milyen képesítése van, illetve van-e hozzá egyáltalán.

Mert a jóga nem csupán egy torna vagy testgyakorlat; nyilván ez a része is fontos, de ez csak egy pillére.

A jóga egy komplex gondolkodásmód, egy életforma.

Ami legkevésbé sem arról szó, hogy megmutassuk a világnak, milyen szuperjól feszítünk a legújabb, legdrágább, aktuálisan promotálandó cuccunkban, egy menő stúdióban.

Ottlik Judit

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük