A lazac, főleg a vadlazac rendkívül egészséges halfajta, tele Omega-zsírsavakkal, így nem árt, ha időnként terítékre kerül.
Bár nem egy olcsó húsforrás, de mégis megéri néha feltálalni, mert ízében és beltartalmában is kiváló elemózsia. Az ünnepek alatt pedig különösen varázslatos fogást lehet vele tálalni az asztalra.
Hozzávalók:
4 szelet vadlazac
1 üveg Hamburger szósz
fél csokor friss kakukkfű
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
fél citrom leve
200 ml natúr joghurt
Elkészítés:
A világon a legegyszerűbb a lazac sütése akkor, ha van egy kis kontakt grilled a konyhában. Olyankor csak egy kevés olívaolaj kell alá, hogy ne ragadjon le és már sütheted is a szeleteket. Ha nincs kontakt grilled, akkor sütőben én tepsiben és lefedve szoktam sütni, mert nem szárad ki.
A lazacot mosd meg kézmeleg vízben, csepegtesd le a víztől. A tepsit kend ki olívaolajjal, hogy a hal ne tapadjon oda, majd szépen sorban tedd bele a szeleteket egymás mellé. Sózd, borsozd és csavard rá a citrom levét.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg 180 C fokon, ha letakarod a tepsit pl. alufóliával. Így a pára és az illatok is bent maradnak.
A Hamburger szószt öntsd ki egy tálkába, majd joghurttal keverd össze és vágj bele apróra kakukkfüvet. Én a legjobban a kertből szedett friss citromillatú kakukkfüvünket szoktam erre használni. Jól harmonizál a lazacon lévő citrom ízével majd.
Ha kisültek a halszeletek, akkor tedd őket lapos tányérra és a frissen kikevert uborkás szószból tegyél a szeletek köré. Köretnek ehetsz mellé sült krumplit vagy épp rizst, attól függ melyiket választod vagy szereted. Tálaláskor csipet szerecsendióval is feldobhatod!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)